A PROLINE-CE projekt harmadik partner találkozóját 2017. október 16. és 18. között tartották a lengyelországi Katowicében. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai hét ország, projektben érintett szakemberei között vettek részt a nemzetközi találkozón.

A 2019-ig tartó projekt fő célkitűzése a hatékony vízkészlet-védelem elérése integrált és fenntartható földhasználat menedzsmenttel és az éghajlatváltozás okozta árvizek és aszályok elleni védelmi intézkedések fejlesztésével. A projektben részt vevő hét ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Németország és Lengyelország) ennek érdekében különböző stratégiákat dolgoz ki, bevált jó gyakorlatokat oszt meg egymással, illetve a releváns érdekcsoportok és hatóságok tájékoztatására és bevonására törekszik nemzeti szintű műhelymunkák és párbeszédre lehetőséget adó találkozókon keresztül.

A háromnapos katowicei program lehetővé tette, hogy minden projekt partner beszámoljon eddigi tevékenységéről, kitűzött céljairól, országán belül eddig megszólított érdekcsoportok visszajelzéseiről. Bemutatták továbbá azokat a korábban kiválasztott mintaterületeket, amelyeken demonstrálásra kerülnek majd a projekt során kidolgozott ivóvízkészlet-védelmi intézkedések.

A nemzetközi találkozón részt vevő szakembereknek lehetősége nyílt ellátogatniuk a goczałkowice-i szennyvíztisztító-telepre, egy rövid hajós kiránduláson többet megtudni a helyi víztározó régióban betöltött szerepéről és gazdag élővilágáról, valamint ellátogattak a jankowice-i bölényrezervátumba.

A PROLINE-CE projekt kiemelt célkitűzései között szerepel, hogy a már létező vízügyi EU-direktívákat és stratégiákat figyelembe véve innovatív megoldásokkal segítse a közép-európai régió országainak ivóvízkészlet-védelmi törekvéseit. Ezt a célt szolgálja majd többek között egy átfogó, jó gyakorlatokat tömörítő keretrendszer (GOWARE) megalkotása, a hosszútávú politikai elköteleződést megalapozó nyilatkozat (DriFLU Charta) aláírása a részt vevő hét ország neves döntéshozói által, valamint országhatárokon és a projekt időtartamán átnyúló hálózatok létrehozása és fejlesztése.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása