alt

2017. szeptember 14–15-én rendezték meg az ipari szimbiózissal foglalkozó TRIS projekt aktuális munkaértekezletét Bolognában, amelyen a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai is részt vettek. A találkozó résztvevőinek a tanácskozás mellett lehetőségük nyílt gyakorlati példákat is megismerni a témában.

Az ipari szimbiózis egy kölcsönös előnyökre épülő, vállalati szintű együttműködési forma, amelyben az együttműködő vállalatok megoldást találnak arra, hogyan lehet azokat az anyagokat, amelyek hulladékként jelentkeznek az egyik oldalon, nyersanyagként felhasználni a másik vállalkozás tevékenységében.

Ezt a tevékenységet hivatott elősegíteni az a TRIS (Transition Regions Towards Industrial Symbiosis) projekt, amely 2019. március 31-ig a résztvevő európai országok versenyképességi szakpolitikáinak fejlesztésére vállalkozott.

A szeptemberi TRIS-találkozó két előadással kezdődött, amelyek a fenntarthatóság szervezeti szintű értékelésének lehetőségét, valamint Emilia-Romagna – a házigazda olasz – régió körforgásos gazdálkodás irányába való törekvéseit mutatta be. Ezután a partnerek rövid beszámolója következett a projekt előre haladásáról, a felmerülő nehézségekről.

Két újrahasznosítással foglalkozó üzemet is meglátogattak a találkozó résztvevői. Az egyik ezek közül PET palackokból állít elő különböző műanyag termékeket, pl.: műanyag ételszállító dobozt vagy virágtartót. Itt a palackokat, a kupakokat és a címkéket alkotó különböző műanyagokat szétválasztják, majd leőrlik. Ezután az őrleményből tekercselt műanyag fóliát állítanak elő, akár több fajta műanyagból is rétegelve. Ezek egy részét az üzemben, a többit pedig más telephelyükön használják fel a már említett műanyag termékek gyártására.

A másik meglátogatott üzem egy innovációs és kutató központ, ahol egy félüzemi méretű készülék segítségével gumiabroncs feldolgozást folytatnak. A gumiabroncsok pirolízise során szétválasztják a szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú frakciók. A gáz égetésével a folyamathoz szükséges hő egy részét állítják elő, az olaj frakció üzemanyaghoz keverve felhasználható tüzelőanyagként, a szilárd frakciót pedig, mint másodnyersanyag használják fel.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása