Az elmúlt héten tartotta a Nemzetközi Solymász Szövetség 48. küldött közgyűlését a kirgizisztáni Cholpon- Atában, amelynek része volt egy nemzetközi kerecsensólyom-védelmi konferencia is. A szövetség meghívására – köszönhetően a nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyeket a szövetséggel együttműködve végzett a régióban – a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is képviseltette magát.

Külső támogatók bevonásával a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2016-ban és 2017-ben szakmai tapasztalataival támogatta az orosz és mongol kollégákat kerecsensólymok jeladós nyomkövetésében, valamint az egyes fészkelő területek felmérésében. A terepi munka során szerzett információk, valamint a jeladós madarak adatai jelentik majd az alapját azoknak a természetvédelmi tevékenységeknek, amelyek esélyt adnak a faj fennmaradására a régióban.

A kerecsensólyom-védelmi munka a Bonni Egyezmény vonuló ragadozómadarakkal foglalkozó titkárságának égisze alatt kidolgozott Kerecsensólyom-védelmi Akcióterve mentén zajlik, amelynek egyik része a „100 jeladó felhelyezése kerecsenekre” zászlóshajó projekt. A program megvalósításában a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. mellett a helyi szervezetek vesznek részt, a támogatók között pedig, a szövetség mellett megtalálható a lengyel Ecotone cég is, amely a jeladókat gyártja.

A Kirgizisztánban megrendezett konferencián a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. képviseletében, Prommer Mátyás bemutatta a 2016-os és 2017-es munka eredményeit, valamint a tervezett folytatást. A konferencia résztvevői között jelen voltak nemzetközi civil természetvédelmi szervezetek, állami intézmények, valamint számos ország solymász szervezeteinek képviselői is.

A szövetség közgyűléséhez kapcsolódva, a résztvevők megismerhették Kirgizisztán és néhány környező ország solymászati hagyományait, valamint ízelítőt kaphattak a hagyományos kirgiz életmódból a külföldi résztvevők számára megrendezett mini-Salburun fesztiválon.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása