alt

Idén szeptember 15. és 17. között szervezi meg a Földművelésügyi Minisztérium a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért – akcióját jelentette be V. Németh Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján.

V. Németh Zsolt elmondta: az idei TeSzedd! kampányt a Takarítási Világnaphoz csatlakozva rendezik meg, amelyet világszerte szeptember harmadik szombatján tartanak. Magyarországon 2011 óta minden évben megszervezik az önkéntesek közös szemétszedési akcióját. A Let’s clean up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) mozgalomhoz hazánk 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! akcióval, és már ebben az évben egyedül teljesítette a 4 évre elvárt teljes európai uniós résztvevői számot, amelyet az Európai Hulladékcsökkentési Hét összesen 40 000 fő/évben (azaz 160 000 fő/4 év) határozott meg. Mi magyarok 180 ezren tisztítottuk a környezetünket országos szinten – tette hozzá a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A TeSzedd! akció ma Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma. A kampány célja elsősorban az, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szeméttől, másodsorban pedig az, hogy erősítsük az emberekben a környezetük iránti érzékenységet és felelősséget, hiszen a környezettudatos gondolkodásmód természetes elvárás mindenkivel szemben – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Hozzátette: az akcióhoz évről évre növekvő létszámban csatlakoznak az önkéntesek, 2016-ban 2240 helyszínen hozzávetőlegesen 190.000 fő 2857 tonna szemetet gyűjtött össze. Ez a mennyiség több mint a Budapest lakossága által másfél nap alatt megtermelt teljes szemétmennyiség.

Az államtitkár hozzátette: az elmúlt évek TeSzedd! mozgalmának eredményeit értékelve kijelenthetjük, hogy ennek a programnak a sikere, eredményei, közösségépítő ereje hagyományt teremtett és folyamatosan új, helyi kezdeményezéseket generál.

Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium zöldipari támogatásokért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a TeSzedd! akcióra 2017. augusztus 16-tól szeptember 5-ig lehet regisztrálni a www.teszedd.hu oldalon.

A helyettes államtitkár hozzátette: itt regisztrálhatnak azok is, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt csoportot (min. 10 főt) regisztrálnának, illetve azok is, akik egyénileg regisztrálnak és az egyes találkozási pontokhoz csatlakoznának. Augusztus 22-től ingyenes telefonos ügyfélszolgálat indul, amely szeptember 14-ig, 7-19 óráig, az akciónapokon (szeptember 15-17-én) pedig 20 óráig várja az érdeklődők telefonhívásait. Az ügyfélszolgálat telefonszáma elérhető a TeSzedd! honlapján.

Nagyon lényeges, hogy az akciót közterületen végezzük, az ember egészségét károsító veszélyes hulladékot nem lehet összeszedni. Minden szemétszedés előtt munkavédelmi oktatást is tartunk a munkafolyamatok minél biztonságosabb elvégzése érdekében – tette hozzá Búsi Lajos.

 

Forrás: FM Sajtóiroda

Cikk megosztása