alt

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. nemcsak itthon, hanem külföldön is segíti a természetvédelmet. 2017. június 13-án Mongóliában kezdődött el az a terepi munka, amelynek célja a globálisan veszélyeztetett kerecsensólyom védelmének elősegítése a nyugat-mongóliai állomány helyzetének és a madarak mozgásának feltérképezésével.

Tavaly a program során Oroszországban helyeztek fel jeladókat kerecsenekre, idén Mongóliában 15, Oroszországban 3 madárra kerül fel a madarak mozgásáról információt szolgáltató eszköz. A jeladók nem érik a madarak testsúlyának 3%-át, így nem akadályozzák őket mindennapi tevékenységeikben. Segítségükkel azonban olyan információkhoz juthatnak a szakemberek, amelyek segítenek megalapozni a célzott védelmi intézkedéseket.

A projekt a Bonni Egyezmény Nemzetközi Kerecsensólyom-védelmi Akciótervének megvalósításához járul hozzá. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével megvalósuló program fő támogatója a Nemzetközi Solymász Szövetség es a jeladókat gyártó Ecotone. A terepi felmérésekben részt vesznek a mongol szakemberek mellett a Bükki és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is, valamint a régióban dolgozó orosz kollégák a Sibecocenter és a Russian Raptor Research and Conservation Network képviseletében. A madarak mozgását a későbbiekben a www.satellitetracking.eu honlapon lehet nyomon követni.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása