2017. június 12-én adták át ünnepélyesen a Jóléti Szolgálat Közalapítvány Hegyszentmárton IKSZT-címbirtokos szervezet megújult külsejű és tartalmú könyvtárát. A fejlesztésnek köszönhetően a hegyszentmártoniak egy minden igényt kielégítő információs ponttal és közösségi térrel lettek gazdagabbak.

2015 decemberében, utolsóként adták át a Jóléti Szolgálat Közalapítvány Hegyszentmárton címbirtokos szervezetének Integrált Közösségi és Szolgáltató Terét (IKSZT). A Biztos Kezdet Gyerekháznak is helyet adó épület 2017-ben – szakmai összefogás révén – újabb közművelődési feladatként most modern könyvtári fejlesztéssel bővült.

A korszerű szakmai és módszertani szolgáltatóhely kialakítását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) könyvtári kollégiuma támogatta. Az átalakításban a helybeliek nagy segítségére volt Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, így a fejlesztés eredményeként az IKSZT könyvtára minden igényt kielégítő információs ponttá és közösségi térré vált.

A szolgáltatásaiban és felszereltségében teljesen megújult közösségi teret Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke adta át a hegyszentmártoniaknak. Az eseményen jelen volt Göndöcz András, a megye főjegyzője is.

Ramháb Mária köszöntőjében kiemelte: az NKA támogatásoknak köszönhetően, a fejlesztések megvalósításával egyre több  kisebb településen is igénybe vehetik a helyeik mindazon szolgáltatásokat, amelyek a nagyvárosok könyvtáraiban elérhetőek.

Jakab Gézáné, Hegyszentmárton polgármestere megnyitó beszédében bemutatta, hogyan újult meg az épület felszereltsége, mennyire megváltozott körülmények között várják a könyvtár látogatóit. Külön is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fejlesztésben a Nemzeti Kulturális Alap és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár támogatása mellett, a helyi képviselő-testület, a Baranya Megyei Közgyűlés, valamint a pécsi székhelyű Csorba Győző Megyei Könyvtár is szakmai segítséget nyújtott a munkában.

Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója köszönetét fejezte ki a támogató együttműködésért, külön kiemelve, hogy ennek során nagyon sokat tanultak Bács-Kiskun megyei kollégáktól, ami alapján a továbbiakban is segíteni szeretnék a hegyszentmártoni könyvtárat.

Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatója beszédében köszönetet mondott az Ramháb Máriának, az IKSZ elnökeként a vidékfejlesztési intézkedéssel létrejött IKSZT-k hálózatának jelentős szakmai támogatásáért. Hangsúlyozta, hogy az ország minden IKSZT-jében kiemelt ismeretátadó, tudásközvetítő szerepe van a könyvtáraknak, amivel – Kemény Bertalan gondolatait idézve – a vidék népességmegtartó képesség mellett hozzájárulnak „a képességmegtartó helyi népesség” erősítéséhez és megőrzéséhez.

A megnyitó után a helyiek műsorával, a gyermekeknek szóló különleges meglepetésekkel folytatódott a program, majd a település apraja-nagyja a generációkon átívelő együttműködés helyi hídjaként birtokba vehette a megújult többfunkciós könyvtárat.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása