A komposzt is érték! – A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata címmel jelent meg a Herman Ottó Intézet első, komposztálást népszerűsítő részletes kiadványa.

 

A kiadvány bemutatja, hogyan komposztálhatunk otthon, a családi házak és a társasházak udvarain, a kertben, a munkahelyen, az iskolában, vallási közösségben, mindenütt ahol az lehetséges. A kiadvány minden érdeklődő számára készült, úgy, hogy nem a témával foglalkozó tudományos értekezésnek szántuk. Stílusában, tartalmában igyekszik hidat építeni a jogszabályok, az elvont elmélet és a mindennapok valósága között. Szeretnénk azt elérni, hogy miközben kézbe veszi az olvasó, érdeklődése erre a területre irányuljon, és elolvasása után már más szemüvegen keresztül lássa a biohulladékok, komposztálható anyagok kérdését, problémáját, lehetőségeit. Az emberek merjenek változtatni megszokott, berögzült szokásaikon, hogy végre elfelejthessük az avar, a kerti hulladékok, a hulladékok égetését!

Célunk meggyőzni az embereket, hogy komposztáljanak otthonaikban, a családi házak és a társasházak udvarain, a kertjeikben, a munkahelyeiken, az iskolákban, vallási közösségeikben, gyakorlatilag mindenütt, ahol az lehetséges. Ebben szeretnénk őket segíteni, ismereteket, tanácsokat adni. Felkészíteni, támogatni őket abban, hogy a keletkező hulladékaikból humuszt tudjanak készíteni.

A kiadvány az alapvető fogalmak, folyamatok bemutatásával igyekszik közelebb hozni a komposztálás elméletét az olvasókhoz. Bemutatja a komposztálás alapvető feltételeit, kiemeli az alapanyagok fontosságát, illetve tájékoztat arról, hogy mi és mi ne kerüljön felhasználásra komposztanyagként. A kiadvány elsősorban a mit és hogyan kérdésekre ad válaszokat, a komposztálás során esetlegesen felmerülő problémákra is felkészíti az érdeklődőket, valamint megoldási javaslatokat is megfogalmaz. Tanácsokkal, információkkal igyekszik segíteni a megfelelő komposztáló, továbbá a hozzá tartozó kezeléstechnológia, szerszámok, eszközök kiválasztását. Végigvezet a komposztálás útján a komposzthely megválasztásától a kész komposzt felhasználásáig. A fentieken túlmenően rá kívánja irányítani a figyelmet a hazánkban még csak nyomaiban létező közösségi komposztálásra is.

Tekintettel a téma fontosságára, a Környezetügyi Igazgatóság munkatársai „A komposzt is érték!” címmel elkészítettek egy leporellót is, amely a színes, grafikus megjelenítéssel kívánja felhívni a felnőttek és gyermekek figyelmét a komposztálásra.

 

A díjmentes kiadványok korlátozott példányszámban hozzáférhetők a Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatóságán.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

 

Cikk megosztása