Közös érdekünk, hogy felismerjük a helyben történő házi és közösségi komposztálás nyújtotta lehetőségeket. Hazánkban egy főre vetítve közel 400 kilogramm települési hulladék keletkezik, amelynek közel 30 százalékát biológiailag lebomló hulladék alkotja, amely komposztálással jelentősen csökkenthető.

A házi és közösségi komposztálás elterjedése a lakosság, közösségek számára a környezettudatosság fejlődésének fontos állomását is jelenti. Egyben az egyik leghatékonyabb, legjelentősebb eszköz is a kerti hulladékok égetésének, valamint illegális elhelyezésének visszaszorításában. A helyben keletkezett biológiailag lebomló hulladékokból a helyben készített komposztok, és helyben történő felhasználása a települések éghajlatváltozásra való felkészülése szempontjából is fontos, a komposztált zöld javak már hasznos anyagként, növényi tápanyagként kerülhetnek vissza a talajba.

 

A Herman Ottó Intézet szeretné egy tudományosan megalapozott, mindenki számára érthető útmutató elkészítésével segíteni a településeket és önkormányzatokat, hogy minél jobb, előremutatóbb rendeleteket alkothassanak a helyben történő komposztálással összefüggésben.

 

Kérjük, hogy online kérdőívünk kitöltésével segítse ezzel kapcsolatos munkánkat!

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://goo.gl/forms/DnYROzYcPIbYifQh2

 

Köszönjük együttműködését!

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása