Dr. Molnár Zsolt botanikus, etno-ökológus és a Mecsek Zöldút Egyesület kapta a 2016-os Herman Ottó Szellemisége Díjakat. A díjjal azon személyek és közösségek munkáját ismerik el, akik a kutatás és tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményeket értek el, munkájukkal kimagaslóan segítették a környezet- és természetvédelmet.

„Karácsony felé közeledve, még ezekben a napokban is hatalmas pörgés van, permanens átalakulás. Ebben az évben ez volt a legjellemzőbb feladatunk. Úgy gondolom, ezt az akadályt legjobban a Herman Ottó Intézet vette” – mondta V. Németh Zsolt köszöntőjében. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hozzátette: példaértékű, amit az Intézet fel tud mutatni, ahogy Herman Ottóhoz hasonlóan a folyamatos átalakulás révén meg tudja őrizni az értékeket, de meg tudja tenni a következő lépést is.

Megnyitó beszédében Mezőszentgyörgyi Dávid úgy fogalmazott: mi hiszünk abban, hogy a matéria, ami körbevesz minket az csak egy eszköz ahhoz, hogy a szellemet és a lelket egybe tudjuk tartani, ehhez pedig emberek kellenek. Ezért keresünk olyan partnereket, akikkel egy hullámhosszon vagyunk, akikkel együtt tudunk dolgozni. Ez átsegít minden nehézségen!

Idén immár második alkalommal adták át a Herman Ottó Szellemisége Díjakat „az Ember” és „a Közösség” kategóriában a Herman Ottó Konferencia Központban megrendezett gálán. A Herman Ottó Intézet 2015-ben megalapította a díjat, hogy elismerje azon személyek és közösségek munkáját, akik hazai és nemzetközi szinten, a kutatás és tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményeket értek el, példaértékűt és maradandót alkottak, munkájukkal kimagaslóan segítették a környezet- és természetvédelmet, a természetkutatást illetve zoológiát.

A döntés alapján a Herman Ottó Szellemiség Díj „az Ember” kategóriában elismerő díjat Dr. Molnár Zsolt botanikus, etno-ökológus vehette át, aki 1990 óta az Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének kutatója, jelenleg tudományos tanácsadója, a Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport vezetője. Doktori fokozatát 2007-ben szerezte, 2013-ban Pro Natura díjat kapott, 2015-ben lett az MTA doktora. Kutatásainak fő motivációja az, hogy a múlt jobb megismerésével mélyebben megértsük, pontosabban értékelhessük hazánk tájainak mai növényzetét, a fennmaradt növényzeti örökséget. Kutatási eredményeit a természetvédelmi kezelésekben, az európai agrárszabályozások kialakításában és a környezeti nevelésben közvetlenül hasznosítják. Szerzőként, társszerzőként számos könyve jelent meg, emellett oktatási, szemléletformáló tevékenysége igen széleskörű.

Példaértékű munkájának elismeréseként pedig „a Közösség” kategóriában vehetett át az elismerő díjat a Mecsek Zöldút Egyesület, egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az odalátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az ott élők saját belső erőforrásaikból merítve hozzák létre a közösséget, részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása