Herman Ottó nevéhez méltó ünnepséggel zárták a polihisztor szellemiségét őrző szakemberek, együttműködő partnerek az idei évet. A Herman Ottó Konferencia Központban megrendezett konferencián mutatták be Vásárhelyi Tamás Herman Ottó 1888-as norvégiai útjának naplója című könyvét.

Herman Ottó és Lendl Adolf 1888 nyarán két és fél hónapos utat tettek Norvégiában. Útjukról Herman tollából megjelent Az északi madárhegyek tájáról című könyv, kalandjaik bemutatásán túl madártani, állattani, meteorológiai, továbbá néprajzi leírásokkal, ábrákkal. A Herman Ottó Emlékév során került elő az eredeti útinapló a Magyar Természettudományi Múzeum Tudománytörténeti tárában, amelyet most Vásárhelyi Tamás rendezett sajtó alá és látta el a megfelelő magyarázatokkal. A konferencia nyitányán a szerző a kötet kapcsán elmondta: már gimnazista kora óta rajongója Herman Ottónak. A szerző ismertette az eredeti kézirat átírásának munkafolyamatait, pontosan bemutatva Herman Ottó és Lendl Adolf kalandos norvégiai felfedező útját. Ez a kötet ugyanolyan jelentőséggel bír számomra, mint a Magyar Természettudományi Múzeumnak, a Herman Ottó Intézet számára is, hiszen így méltó módon tudunk tisztelegni a polihisztor munkássága előtt – tette hozzá Vásárhelyi Tamás.
A jövőben is minden olyan kiadványban vagy kezdeményesben segíteni fogunk, amely Herman Ottó szellemiségét ápolja és erősíti – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid. A Herman Ottó Intézet főigazgatója dicsérő szavakkal köszönte meg Vásárhelyi Tamás rendkívüli tényfeltáró munkáját.
A konferencián felszólalók bemutatták hogyan expedícióznak a ma kutatói. Előadott Vörös Judit és Merkl Ottó a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusai, Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől illetve Szabó G. Gábor a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos főmunkatársa, aki a jelenlévőket előadása után fergeteges kártyabűvész-műsorral kápráztatta el. Az előadók között szerepelt Danyik Tibor a Herman Ottó Intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztályának vezetője, aki átfogó képet adott arról, hogyan expedíciózik ma a Herman Ottó Intézet, bemutatva ezzel az osztály szakértői munkáját.

Forrás: Herman Ottó Intézet

 

Cikk megosztása