November utolsó hetében idén is környezetünk megóvásának jelentőségére és lehetőségeire hívták fel a figyelmet az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezései, melyhez a Herman Ottó Intézet november 25-én két akcióprogrammal is csatlakozott.

Idén immár hetedik alkalommal indult útjára november 19. és 27. között a nemzetközi programsorozat, amelyben önkéntesek saját akcióötleteikkel hívták fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Herman Ottó Intézet két programmal is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Csere-bere börze egy külső szakértő előadásával indult. A résztvevők hasznos információkat és tippeket kaphattak hulladékaink csökkentésére és újrahasználatára, valamint az elektronikai hulladékgyűjtés fontosságáról. Ezt követően elcserélhették megunt tárgyaikat, ezzel is megelőzve, hogy azok a szemétgyűjtőkben végezzék. Közel ötven holmi cserélt gazdát, így 7,5 kilogrammal kevesebb hulladék termelődött. A megmaradt tárgyakat a Magyar Református Szeretetszolgálatnak ajánlották fel, segítve ezzel a rászoruló családokat.

Az intézet másik hulladékcsökkentési akciója az elektromos és elektronikai hulladékgyűjtés volt. Az összesen 25 nagyobb és kétdoboznyi kisebb elektromos hulladék szakszerű elszállításáról, szétszereléséről, illetve kezeléséről egy hulladékhasznosító cég gondoskodott. 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása