alt

A Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva „A komposzt is érték” címmel konferenciát szerveztek a Herman Ottó Konferencia Központban 2016. november 22-én. Az előadásokat gyakorlati útmutatás követte.

Béres András, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese nyitotta meg a 2016. november 22-én tartott konferenciát. Köszöntőjében elhangzott, hogy az intézet egyik legfontososabb küldetésének tekinti a komposztálás terjesztését hazánkban. Ingyenes kiadványokkal valamint szemléletformáló előadásokkal segítik azokat, akik így kívánnak tenni a hulladékcsökkentés és a lakosság egészségmegőrzésének ügyében – mondta a főigazgató-helyettes.

Csiffáry Nóra, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője A komposzt is érték! címmel megjelent kiadványt ismertette a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a hulladékégetés visszaszorításával, jelentősen közbe tudunk lépni a jelenlegi klímaváltozásban. A kiadvány a házi és közösségi komposztálás elméletén, technológiai ismertetésén túl, gyakorlati tanácsokkal is segíti a komposztálni szándékozókat és a már tapasztalt komposztálást végzőket. Köszönetét fejezte ki a Földművelésügyi Minisztériumnak, akik jelentősen támogatták a projekt megvalósulását.

Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Osztályának referense, Bus Katalin előadásában felhívta a figyelmet a körforgásos gazdaság jelentőségségre. Kiemelte, az otthoni komposztálást nagyban segítette, hogy 2015. január 1-étől házhoz menő szelektív gyűjtéseket szerveztek.  Hozzátette, a szaktárca a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) segítségével ebben a témában kíván jelentős részt vállalni.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása