alt

Idén immár tíz éve koordinálja mezőgazdasági témájú mobilitási projektjeit a Herman Ottó Intézet. A jubileumi alkalomból ünnepélyesen adták át az EUROPASS bizonyítványokat a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő szakiskolák diákjainak 2016. november 15-én.

Az átadó ünnepséget Karácsony Zoltán képzési igazgató nyitotta meg, majd köszöntő beszédében Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató összefoglalta azt a tíz évet, amelyet a Herman Ottó Intézet és elődszervezetei az Erasmus-programban végeztek. Elmondta, hogy ez idő alatt az intézet többször is átalakult, nevet változtatott, de a program koordinálására mindig kiemelt figyelmet fordított. Kiemelte, hogy az eltelt évek tükrében jól látható, hogy megtérült energia-befektetésünk. Meghatározó tapasztalatszerzést jelent ez a hallgatók számára nyelvtudásuk és mentalitásuk szempontjából is, amely kellően hasznosítható lesz a tanulók pályaválasztása, majd munkába állása során. A világlátás, az, hogy nemcsak saját hazájában, hanem máshol is megtapasztalják a választott szakmát, az életet, személyiségükben is egy hatalmas épülést, fejlődést jelent – tette hozzá a főigazgató, végül megköszönte azoknak az intézményeknek és kollégáknak a munkáját, akik szívügyüknek tekintik ezt a területet.

A Herman Ottó Intézet németországi partnereinek, fogadó szerveinek képviseletében Edda Henze az eltelt tíz év legszebb emlékeit részletezte. Elmondta, hogy az intézet munkatársaival az elmúlt évtized alatt szakadatlanul szoros volt a kapcsolat, amelynek középpontjában mindig a fiatalok segítése állt. Közel ötven céggel, vállalkozással állnak kapcsolatban, akik mindig várták a magyar fiatalokat. Részletezte, hogy közel 150 diák érkezett hozzájuk, amelyekből máig tartó barátságok, szakmai kapcsolatok születtek, kölcsönös igény alakult ki egymás megismerésére.

Wayda Imréné elmondta, hogy az együttműködés legnagyobb eredménye a szakmai tapasztalt szerzés mellett a hallgatók személyiségének változásában rejlik. Azok a diákok, akik részt vettek a több hetes gyakorlatokon nyitottabbakká váltak, jobban merték vállalni, megfogalmazni véleményüket, bátrabbak, illetve határozottabbak lettek, a szemük pedig életre szóló élményektől csillogott.

Az ünnepségen tíz diák vehette át EUROPASS bizonyítványát, akik több hetes gyakorlatuk tapasztalatiról, élményeiről is beszámoltak a közönségnek.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása