2016. november 16-án Magyarország egyik legjelentősebb hosszú távú fejlesztési programjának, az Országos Környezeti Kármentesítési Programnak immár két évtizedes működése alkalmából rendeznek konferenciát a Herman Ottó Konferencia Központban.

Húsz évvel ezelőtt, 1996-ban, egy évvel a környezet védelmének általános szabályait rögzítő törvény hatályba lépését követően döntött úgy a kormány, hogy – felismerve a hátrahagyott ipari, bányászati, katonai tevékenység miatt szennyezett területek kezelésének stratégiai fontosságát és költségigényét – elindítja az Országos Környezeti Kármentesítési Programot (OKKP-t). Ennek köszönhetően Magyarországon 1996. óta szervezett, és 2000. óta jogszabályi keretek között történik a szennyezett területek kezelése, környezeti kármentesítése.

Az évforduló alkalomból rendezett konferencia célja bemutatni az OKKP elmúlt 20 évének eredményeit, összegezni a tényfeltárások, műszaki beavatkozások tapasztalatait és kijelölni azokat a fő irányokat, amelyek a program folytatása során követendőek. A szakértő előadók többek között ismertetik az önkormányzati alprogram kármentesítési feladatait, a barnamezős beruházásokat, TOP-pályázatokat. Tájékoztatnak a vízügyi alprogram befejezett, folyamatban lévő és jövőbeli feladatairól.  Részletezik a kármentesítési feladatok végrehajtásakor az utómonitoring jelentőségét, valamint a kockázatelemzés elméleti alapjait és gyakorlati tapasztalatait. Bemutatják a klórozott szénhidrogénekkel szennyezett területek kezelésének kérdéseit, a sikeres beavatkozások ismérveit emellett a csókavári kőfejtő, Metallochemia gyártelep és környéke valamint a budafoki kőbányák kármentesítésének példáját is megismerhetik a résztvevők.
 

A konferencia meghívója és részletes programja elérhető a csatolmányban.

A limitált férőhely miatt kérjük, részvételi szándékát mielőbb jelezze regisztrációs felületünkön.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása