alt

A környezetpolitika múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendezett konferenciát az Országos Környezetvédelmi Tanács és Földművelésügyi Minisztérium 2016. november 3-án. A szakmai nap kiemelt témája a tanács két évtizedes tevékenysége volt.
 

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) fennállásának 20. évfordulója alkalmából V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte az ünnepi konferencia résztvevőit. Az OKT szerteágazó, elhivatott tevékenységével immár két évtizede segíti a környezetvédelmi tárca és a jogalkotók munkáját – mondta az államtitkár.

A tanács a környezet védelméről szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény hatályba lépésével, 1996-ban kezdte meg működését. A környezetpolitika olyan sajátos szereplője, amely egyszerre biztosítja a társadalmi részvételt, a döntések tudományos megalapozottságát, valamint a gazdasági és társadalmi érdekek összehangolását – emelte ki V. Németh Zsolt.

Az államtitkár elmondta, a környezetvédő szervezetek, a gazdaság képviselői és a kormányzat véleménye is megegyezett abban, hogy szükség van egy olyan konzultatív szervezetre, amely a társadalmi, gazdasági és tudományos szereplőket tömörítve segíti a jogalkotót a megfelelő környezetpolitikai döntések meghozatalában.

Az OKT az elmúlt két évtizedben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az 1996 óta eltelt, négy nemzeti környezetvédelmi programot felölelő időszak során foglalkozott a környezet- és természetvédelem szinte valamennyi részterületével – mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, a XXI. században a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme, a felelős, fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése egymástól elválaszthatatlan, egyre inkább felértékelődő feladat. Mindaz a kincs, ami hazánk birtokában van, a jövőben még nagyobb jelentőségre tesz szert.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Cikk megosztása