alt

Rendhagyó és egyedülálló módon mutatja be a hungarikumokat az Amerikai Egyesült Államokban V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár és Hrivnák Tünde divattervező.

A különlegesség, egyediség és minőség jegyében szerveztek ismertető és oktató körutat a hungarikumokról, amelynek célja, hogy az amerikai magyarság érdeklődését felkeltse mindazon értékek iránt, amelyekre nemzetünk ősidők óta büszke.

2016. október 12-én Fedor Istvánnal, a Washingtoni Magyar Ház elnökével és feleségével, Fedor Erikával tartott megbeszélést a hungarikumok jelentőségéről és a magyar kézi hímzés továbbéltetéséről V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Hrivnák Tünde divattervező.

Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a hölgyek egyedi látásmódjával, a magyar hagyományokban gyökerező női értékek és egyedi jellemvonások felelevenítésével irányította rá a figyelmet arra, hogy a magyar népművészetben és kultúrában számtalan olyan értéket, szépséget találhatunk, amely színesebbé, gazdagabbá, valóban különlegesebbé teszi világunkat.

V. Németh Zsolt államtitkár az amerikai körút állomásain bemutatja az ott debütáló interaktív hungarikum kiállítást, és azon keresztül ismerteti és népszerűsíti a magyarság kiválóságait. Különlegesség a kifejezetten ehhez a körúthoz tervezett hungarikumokat tartalmazó díszdoboz bemutatása is a 10. Magyar Fesztiválon.

A megnyitót Hrivnák Tünde divattervező autentikus matyó és kalocsai kézi hímzéssel díszített kollekciójának divatbemutatója követte, majd minőségi magyar borokat kóstolhattak a résztvevők, ezáltal is megismerve a magyarság kiválóságait. A divatbemutatók után Zeleiné Papp Bernadettel, a Matyó Népművészeti Egyesület művészeti vezetőjével tart majd előadásokat és hímzés workshopokat a hungarikummá választott hímzésekről, történelmükről, technikájukról és jövőjükről, azok életben tartásáról.

 

Forrás: BY ME, Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása