alt

Tájértékekre alapozott szelíd térségfejlesztés és közösségi tájértékfelmérés kezdődött a Rétközben, amelyben a fiatal korosztályok bevonása kiemelt hangsúlyt kap. A projekt megvalósításban a Herman Ottó Intézet szakmai együttműködő partnerként vesz részt.

A tájértékek és a táji örökség helyi identitásban betöltött szerepének, a helyi lakosság tájhoz való kötődésének növelése érdekében a Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület fejlesztési területéhez tartozó nyolc településén: Balsa, Búj, Gávavencsellő, Ibrány, Nagyhalász, Paszab, Tiszabercel, valamint Tiszatelek területén indult közösségi tájérték-gyűjtés. A program a tájértékek felmérését, a települési értéktárak és egyeditájérték-katasztereinek elkészítését, harmonizálását célozza, különös tekintettel az általános és középiskolás diákok, a fiatal korosztályok, helyi közösségek aktív bevonására. Ezt követően vizsgálják a fenntartható módon, a helyi közösségek részvételével történő hasznosítás lehetőségeit, zöldút-hálózat és natúrpark tervezése és kialakítása mentén. A megvalósításban együttműködő partnerként vesznek részt a települési önkormányzatok, az egyházi közösségek, oktatási intézmények, emellett szakmai támogatóként a Herman Ottó Intézet és Zöldutak Módszertani Egyesület is közreműködik.

A program indítórendezvénye előtt október 11-én a települések vezetőivel, valamint a bevont együttműködő partnerekkel kezdődött szakmai konzultáció, amelyen részletezték a program célját, elemeit, illetve a munkafolyamatok ütemezését. Az oktatási intézmények vezetői, valamint a helyi közösségek vezetői szakértők segítségével ismerkedtek meg a közösségi tájérték-gyűjtés módszertanával, amely alapján dönthettek a programhoz való csatlakozásról, majd kezdetét vette az előzetes adatgyűjtés is.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása