alt

Magyarországon tartotta szakmai tanácskozását a társadalmi és szolidáris vállalkozásokat tömörítő, ezeket európai szinten hálózatba szervező RIPESS Europe. A szervezet képviselőit a Herman Ottó Intézet fogadta.

A Herman Ottó Intézet munkatársai, valamint a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségének (KIFESZ) tagjai fogadták a Réseu Intercontinental de Promotion de l’Économie Sociale et Solidaire, Europe (RIPESS Europe) képviselőit Budapesten.

A látogatás részeként a RIPESS Europe képviselői 2016. szeptember 26-án tanulmányúton vehettek részt a Szentendrei-szigeten. A Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet szervezésében helyi termelői gazdaságot tekintettek meg, emellett információt kaptak a szűkebb térség helyi gazdaságfejlesztési törekvéseiről, elképzeléseiről. Szó esett többek között a Tahitótfalui Piac árukínálatáról, amely kapcsán számos helyi termelő mutatta be portékáit. Ezen túl megismerkedtek a résztvevők az Esztergomi Kiskosár Közösség működésével, valamint a Szentendrei-sziget, mint „Ökosziget” elképzeléssel is.

A tanulmányút szakmai fórummal folytatódott, ahol a Herman Ottó Intézet munkatársai ismertették az intézet szakmai tevékenységeit, kiemelve a vidéki térségekben zajló, együttműködésekre épülő, táji szemléletű fejlesztéseket.  Kandikó Rita KIFESZ-tag segítségével bemutatták az intézet által koordinált, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott új szemléletű „Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban” című pályázatot. A fórum részeként G. Fekete Éva, a Miskolci Egyetem docense, a KIFESZ egykori elnöke ismertette a külföldi résztvevőkkel a hazai szociális gazdaságfejlesztési törekvéseket, illetve a szociális szövetkezetek helyzetét.

A RIPESS Europe képviselői számos jó gyakorlatot, pozitív példát mutattak be a fórum hazai résztvevőinek, és elmondták, nyitottak minden olyan együttműködésre, amelyben a minél magasabb társadalmi haszon elérése a fő cél, valamint a fenntartható fejlődés elvei visszatükröződnek.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása