Előítéleteink kialakulásáról és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi folyamatokról beszélgetünk Forgács József szociálpszichológussal 2016. július 24-én a Művészetek Völgye Fesztiválon, amely kiállítással, játékokkal és istentisztelettel is  kiegészül.

A fesztivál első vasárnapján Forgács József magyar származású ausztrál szociálpszichológus előítéleteink kialakulásáról és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi folyamatokról osztja meg gondolatait. A nemzetközileg elismert szakember az University of New South Wales egyetemi tanára, tudományos kutatója, az Ausztrál Társadalomtudományi Akadémia rendes tagja, az Oxfordi Egyetem díszdoktora, aki az érzelmek gondolkodásra, viselkedésre és társadalmi folyamatokra gyakorolt befolyását kutatta.

Úttörője volt azoknak a vizsgálatoknak, amelyek az érzelmek sokrétű szerepét a gondolkodásban, ítélkezésben, emlékezetben, az érzelmi intelligenciában, a neuropszichológiában és az emberek közötti viselkedésben elemezték. Nevéhez köthető az érzelmi hatások első integratív elmélete is, az Affect Infusion Model. Kísérletei jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy megértsük az érzelmi hatások befolyását számos valós ítéletre, viselkedésre, a sztereotípiák és az előítéletek kialakulására, a társadalmi folyamatokra, a szervezeti viselkedésre, az alkura, a tárgyalásra, a verbális kommunikációra és a fogyasztói döntésekre.

A pódiumbeszélgetést Lelki táplálék déli harangszóra címmel rendhagyó istentisztelet előzi meg Dani Eszter vezetésével. A református lelkész az ezredforduló után került kapcsolatba a kárpátaljai református cigánymisszióval, és indított családi típusú gyermekotthont a szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek számára.

Az esemény kísérő programjaként az Ökogyülekezeti Mozgalom interaktív játékokkal és kiállítással is várja az érdeklődőket.

A részletes tájékoztató elérhető itt, valamint ide kattintva.

 

Forrás Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása