Az egyházak közösségfejlesztésben betöltött szerepe volt a kiemelt témája az év harmadik Helyi Aktivációs Műhelynapjának, amelyet Abaújváron, a Református Egyházközség által működtetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben rendeztek.

A megjelent közel ötven érdeklődőt Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese köszöntötte. Megnyitó beszédében az egymástól való tanulás jelentőségét hangsúlyozta, utalva ezzel az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekkel (IKSZT-kel) együttműködésben megvalósuló Helyi Aktivációs Műhelynapok (HAM-ok) egyik fő küldetésére.

A rendezvény házigazdái, Tóth Viktória és Tóth István református lelkipásztorok 2014-ben az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat vehették át példaértékű tevékenységük méltó elismeréseként. Előadásukban a majd 16 év munkájának gyümölcseiről számoltak be képekben és szavakban, arról, hogy Abaújváron ma ismét érték az ember, érték a hagyomány és a múlt.

Az előadók közt Meleg Attila bódvaszilasi lelkipásztor a falubeli cigányság körében végzett munkájáról és annak tapasztalatairól számolt be a hallgatóságnak. Sohajdáné Samu Zsuzsa, Göncruszka lelkipásztora előadásában az imádság erejére és értékteremtő munkára helyezte a hangsúlyt, amely képes közösségbe kovácsolni a helyi embereket. Koleszár Krisztián a Bódvaszilasért Bartái Kör képviseletében népi építészeti értékek megőrzésére irányuló civil kezdeményezéseket mutatott be.   Pacsai János görög katolikus protopresbiter  pedig a meglévő bizalmi tőkére alapozva szorgalmazta az egyházak jelentősebb szerepvállalását a társadalmi és a gazdasági folyamatok előmozdításában, formálásában.

Tar Gyula, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője a helyi értékek feltárásához és azok hasznosításához kapcsolódóan fogalmazott meg ajánlásokat. Az IKSZT-k szakmai tevékenységét érintő aktuális jogszabályi változásokat pedig Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője ismertette. A programiroda működésének rövid bemutatásánál szólt a napokban folyó, szemléletformáló célzatú Zöld IKSZT vetélkedőről is, örömét kifejezve, hogy az országban működő IKSZT-k több mint tíz százaléka benevezett a versenyre.

A műhelynapra érkező vendégeket kemencében sült kenyérrel, medvehagymás pogácsával és sok más helyben megtermett és elkészített finomsággal kínálták. A kiváló házi gyümölcslekvárok, a zakuszka, a kolbász, a szalonna és a meggyszörp, mind-mind a helyi közösséghez tartozó emberek szorgos keze munkáját dicsérte.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása