alt

Hagyományteremtő szándékkal éjszakai túrával ünnepli bolygónkat hazánk valamennyi zöldútja április 22-én, amelyhez a Herman Ottó Intézet, illetve számos Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér is csatlakozott.

A Mecsek Zöldút évek óta szervez túrát minden teliholdkor a Cserkút fölött magasodó Jakab-hegyre. Ennek népszerűsége adta az alapját annak, hogy a Zöldutak Módeszertani Egyesület felhívására a kezdeményezéshez az ország egész területéről csatlakoztak a zöldutak. A bátor éjszakai túrázók a telihold fényében együtt fedezhetik fel a természet hangjait, illatait, rezdüléseit, az éjszaka élővilágát többek között a Hortobágy, a Cserhát, a Galga-Zagyva, az Ormánság területén.

A Föld napján a Herman Ottó Intézet szervezésében a Budai-hegységben indulnak túrák. A résztvevők a János-hegyi Erzsébet-kilátót az esti szürkület előtt, többnyire még nappali fényviszonyok mellett látogatják meg, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly kilátóhoz azonban már a sötétedést követően érnek. A mintegy hét kilométer hosszúságú, könnyed (szintkülönbség 260 méter), hangulatos túrán a természetbarátok a kilátópontok által nyújtott szép kilátás mellett megismerkedhetnek a terület földtani adottságaival, az égbolton megfigyelhető fontosabb csillagászati objektumokkal, de rövid tájékoztatást hallhatnak a hegység barlangjairól, valamint a gyermekvasút történetéről is.

Gyülekező 18 órától a Budakeszi-völgy Szépjuhászné pontjánál, az autóparkolóban, a túra első szakasza innen 18:30-kor indul a János-hegyre. A túra második szakaszára 20:45-kor indulnak tovább, ahol a Nagy- Hárs-hegy csúcsán álló Kaán Károly kilátóról már az éjszakai főváros és a környező települések fényeiben gyönyörködhetnek. A séta a kiindulópontra visszaérve, várhatóan 22:30-kor ér véget.

Kérjük, hogy a részvételi feltételeket szíveskedjen körültekintően megismerni, és ezt követően, a részvételi nyilatkozatot kitöltve és aláírva szíveskedjen magával hozni a sétára.

Rövid filmünk ad ízelítőt az eseményről.

A rendezvény plakátja elérhető ide kattintva.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása