alt

A nemzetközi fejlesztési együttműködés környezeti vonatkozásait, valamint a fenntartható fejlődési célok lehetőségeit a gyakorlatban konferencián tárgyalták az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szeptember végén fogadta el az új fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nemzetközi együttműködési programot, ezzel együtt a Fenntartható Fejlődési Célokat, mely a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréshez szükséges nemzetközi együttműködési feladatokat határozza meg. A Világunk átalakítása: fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja alapján Magyarország számára is újra kell gondolni, és meg kell határozni a fenntartható fejlődéssel és a nemzetközi együttműködésben való részvétellel kapcsolatos teendőket.

A konferencián vizsgálták a nemzetközi fejlesztésre vonatkozó célok környezeti vonatkozásait, Magyarország feladatait és felelősségét abban, hogy a nemzetközi fejlesztési és szakpolitikai tevékenységek a természeti erőforrások megőrzését és helyi társadalmak erősítését segítsék elő. Emellett a gazdaság további fejlesztésének veszélyeire is felhívták a figyelmet.

 A csatolmányban elérhető Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatójának A fenntartható fejlődési célok környezeti kritikája, valamint Vida Gábor, Herman Ottó Díjas akadémikus A globális biodiverzitás védelem kérdései című előadása. 

 

Forrás: mtvsz.hu

 

 

Cikk megosztása