Négy napon keresztül ősi szakmákkal, magyar ízekkel, a vidék szépségével és értékeivel várják az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán 2015. október 26. és 29. között, ahol a zene, a tánc, a kézműves mesterségek, a gasztronómia, az építészet, és népművészet tükrén keresztül ismerhetjük meg hagyományainkat. A hagyományőrző tábor a TÁMOP-3.2.15-15-2015-0001 kódjelű Innovatív technológiák meghonosítása hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén” című projektben valósulhat meg a Herman Ottó Intézet és konzorciumi partnerei szervezésében.

A fesztivál alapgondolatát a hagyományok őrzése és ápolása motiválta, amelyen a magyarországi néptánc és népzenei élet, népművészet kiemelkedő személyiségeinek vezetésével az oktatás mellett magas színvonalú művészeti, közösségfejlesztő eseményeket rendeznek. A nagyközönséget széles zenei kínálattal, koncertekkel, valamint interaktív foglalkozásokkal, népi ügyességi játékokkal várják. Műemlék séták és túrák segítségével ismerhetjük meg Tállya építészeti remekeit és hagyományait, valamint bemutatják az épületek történeteit, tárgyait, hagyományait. Továbbá a táborban a gasztronómia szerelmesei a hagyományos magyar ételek és sajtok készítését is elsajátíthatják.

A fesztivál, alkotótábor célja hogy minél többen láthassák, megismerhessék a magyar hagyományokat, ősi szakmákat, megízlelhessék a magyar ízeket. Emellett kiemelt szereppel bír az is, hogy segítsék a kézműveseket, termelőket, hogy a szervezőkkel közösen megszólítsák az embereket, fiatalokat, felhívják a figyelmet a magyar termékek fontosságára, megmutassák a magyar vidék szépségét, értékeit, bevonják őket a hagyományok megőrzésbe. A térség alkotóműhelyei, gazdái a fesztivál által erősíteni tudják kapcsolataikat, lehetőségük nyílik tapasztalat cserére, valamint a jó gyakorlatok megismerésére is.

A rendezvényről részletes információ a csatolmányban érhető el.  

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása