Augusztus 5-én két kabasólyom-fióka kapott ornitológiai gyűrűt és nevet a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) madárvédelmi programjában, amelyhez a szakmai hátteret a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei biztosítják. A programra a védett ragadozó madarak állományának monitoringja, vonulásuk megismerése érdekében van szükség.

Érdekesség, hogy az interneten is megfigyelhető kabasólyom-pár egy olyan fészekládába költözött, amelyet korábban, fokozottan védett kerecsensólymok számára helyeztek ki, és amelyben a kerecsenek idén sikertelenül próbálkoztak a költéssel. A kamerázás célja, hogy „a kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisának megőrzése a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE program során információkat gyűjtsenek a kerecsenek táplálkozásáról, a zsákmányállatok védelme érdekében. A program örvendetes hozadéka, hogy a kerecsenek sikertelen próbálkozása után a kabasólymok élete is megnyílt a szakemberek, és a laikus érdeklődők előtt. A madárcsalád mindennapjait, a fiókák cseperedését a webkamera élő internetes adásán keresztül a nagyközönség is figyelemmel kísérheti.

A nagyfeszültségű távvezetékoszlopra telepített mesterséges fészekben, július közepén kikelt kabasólyom fiókák mostanra már elég nagyok lettek ahhoz, hogy a speciális öltözetet viselő távvezetéki munkatársak kiemelhessék őket a műfészekből, így megtörténhetett a gyűrűzés és a névadó ünnepség is.

A program követői által beküldött, több száz név közül végül a Csente és a Villő nevet kapták a fiókák.

„Napjainkban Magyarország a madárvédelem területén élen járó országok közé tartozik Európában, amelyhez az is hozzájárul, hogy öt kerecsensólyom párból négy nagyfeszültségű oszlopokra kihelyezett mesterséges költőhelyen fészkel. Ezek kihelyezése nem csak madárvédelmi célokat szolgál: a villamosenergia-ellátás biztonságának fenntartását is támogatja.” – mondta Hackl Mónika, a MAVIR kommunikációs osztályának vezetője az eseményen.

„Utasok nincsenek a föld nevű űrhajón, mindannyian a személyzet tagjai vagyunk” Marshall Mc Luhan, kanadai fizikus idézetével kezdte köszöntőjét Eperjesi Tamás. A Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese kiemelte: az intézet kiemelt feladatának tekinti a környezeti nevelést, a szemléletformáló programok támogatását, amellyel többek között névadójának nyomdokaiban kíván járni, aki élete első előadását a kabasólyomról tartotta meg, majd vált a szellemi élet kiemelt szereplőjévé. Példaértékűnek nevezte azt a madárvédelmi tevékenységét, ahol az iparág, a hatóságok, a szakmai és civil szervezetek összefogásával sikerül megoldani a veszélyeztetett madárfajok védelmét.

 

Forrás: MAVIR, Herman Ottó Intézet, MME

Cikk megosztása