A székelyföldi fejlesztéspolitikai tervezés témájában kezdődött párbeszéd Hargita Megye Tanácsa és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között, amelynek apropóján a Gyergyószentmiklósi Római Katolikus Főesperesi Hivatalban kerekasztal beszélgetést tartottak, amelyen a Herman Ottó Intézet is részt vett.

A találkozó egy helyi gazdaságfejlesztési kutatáshoz kapcsolódott, amely alkalmat nyújtott arra is,  hogy a térségben a fejlesztési elképzeléseket felmérje, egy csokorba szedve a feltárt információkat  hasznosíthatóvá tegye. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke ismertette a program célját.

A gazdaságfejlesztési vizsgálat egy olyan hosszú távú kutatási program része, amely jól körülhatárolható kisebb térségek gazdasági és fejlesztési potenciáljának tervezés-orientált feltárására irányul a Kárpát-medencében. A program célja, hogy az egyes térségek helyi erőforrásainak és lehetőségeinek feltárásával, illetve a lehetséges és szükséges beavatkozási irányok kimunkálásával társadalmi-gazdasági alternatívát mutasson fel az ott élők számára, elősegítve ezzel a szülőföldön való megmaradást, boldogulást.

A kutatási program első állomásaként a Gyergyói-medence helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeit tárják fel. A kutatás és feltárás sikerességének érdekében elsőként a helyi vezetők véleményére voltak kíváncsiak, a találkozón a polgármesterek a településük lehetőségeiről, értékeiről szóltak. A programba bevont társintézmények, szervezetek munkatársai nyolcnapos helyszíni munkát végeznek a medencében, többek között találkoznak a helyi politikai, gazdasági és közösségi élet legfontosabb szereplőivel.

Forrás: szekelyhon.ro

Cikk megosztása