Háztájit az asztalra! jegyében rendezik meg a III. Helyi Termék Ünnepet Kecskemét főterén május 9. és 10. között az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében. A kétnapos eseményen a kistérségi ízeket, hagyományokat mutatják be az érdeklődőknek interaktív módon, közel húszféle kulturális előadással, a kecskeméti és térségi települési értéktárak értékeinek felsorakoztatásával.

A hagyományos ételek készítése, kóstolók, helyi tanyai termékek mellet kézműves foglalkozás, vásár, élő népzene, népi és show tánc műsorok, táncház, gyermekdobolás valamint íjászbemutató, lovas kocsikázás várja a nagyérdeműt. A kulturális kínálat idén a hungarikumnak minősített magyar nótával bővült.

A gyermekek számára Madzag Bábszínházzal, népi és kreatív játékokkal, tanyai állatsimogatóval, Csörömpölők koncerttel és táncházzal, és megannyi gyermekprogrammal készülnek a szervezők a Szórakaténusz Játékmúzeum és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon közreműködésével. A családias hangulatról a gyermek néptánc programok, citeramuzsika, a Kurázsi Táncműhely és a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport gondoskodnak.

A rendezvényen részt vesznek a Hagyományőrző Civil Kerekasztal tagjai. Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus ismerteti a régi Kecskemét helyi termékkínálatát, lakodalmak gasztronómiai hagyományait. Korhű jurtában először mutatják be Kunszállás, Jakabszállás és Fülöpjakab települések új faluturisztikai innovációs programját, a Falvak Éjszakája programot.

Az ételről és az italról a kistérség termelői gondoskodnak igen színes választékú, minőségi termékeikkel, kemencés finomságaikkal, egészséges édességeikkel, üdítőikkel. Kézművesek, népművészek bemutatókkal színesítik a Helyi Termék Ünnepet, valamint gondoskodnak arról, hogy a szép emlékekből valamennyit hazavihessenek az érdeklődők. A helyszínen személyesen is megismerhetőek a térség élelmiszertermelői és kézművesei, népművészetünk őrzői és művelői.

A programokon való részvétel díjmentes, további információ elérhető a www.haztajitazasztalra.hu és a www.aranyhomok.hu honlapcímeken.  A rendezvény részletes programja elérhető a csatolmányba.

Forrás: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása