2015. március 18. és 20. között Strasbourgban, az Európa Tanács székházában immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az Európai Táj Egyezményről szóló konferenciát. Az eseményen az Európa Tanács 47 tagállama mellett nemzetközi szervezetek és meghívott szakértők vettek részt.

A kétnapos konferencián a tagállamok küldöttjei beszámoltak arról, hogyan valósították meg az egyezmény célkitűzéseit, amely több szempontból fogalmaz meg új irányokat, hiszen tájaink védelmébe, kezelésébe és rendezésébe kulcsszerepet szán a helyi szereplőknek, a társadalom tagjainak. Az Egyezmény egyaránt vonatkozik a kiemelt jelentőségű, átlagos és rombolt tájakra, valamint városi, vidéki és városkörnyéki tájakra.

A tagállamok képviselőinek beszámolóját az Egyezmény egy-egy cikkére vonatkozó előadás, vita követte. Tárgyalták a tájak számbavételét és értékelését, a táj és demokrácia viszonyát, a részvétel és nyilvánosság kérdéskörét, valamint a táj és kultúra viszonyát, képzésben, nevelésben betöltött szerepét.  

Az Európa Tanács szakértőjeként Pécsi Zsófia, a  Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) munkatársa az építő mérnök képzés, a tájépítész és a tájat kutató szakmák közti párbeszéd szükségességére hívta fel a figyelmet.  Kiemelte: a társszakmák közötti párbeszéd elindításával el lehetne érni, hogy egy felelősebb tervezés alakuljon ki, ami nem szabályokra és kötelezettségekre épül, mégis ökológiai, térbeli, esztétikai szempontból egy tájba illeszkedő tervezést valósíthat meg.

A rendezvényen ismertették az európai Táj Obszervatóriumok munkáját, amelyek hidat képeznek a civil szervezetek és közigazgatási intézmények között, valamint beszámoltak a különböző nemzetközi- és civil szervezetek tájvédelemért végzett tevékenységéről és kihívásairól. A rendezvényen kiemelt figyelmet kapott a közösségi részvétel, a helyi szereplők bevonása, amelyet egy angol minta programon keresztül is szemléltettek.

A két napos konferencia zárásában meghatározták a következő két évre vonatkozó feladatokat, amelyben továbbra is kiemelt kérdésként jelenik meg a demokrácia és a táj kapcsolata, a helyi szereplők bevonása. Ezeket a célokat támogatja Európai Táj Díj is, amelyen idén a Mesés Hetés mintaprogram rangos helyen szerepelt.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása