2014. november 29-én, szombaton a Herman Ottó Emlékév kiemelt vendége lesz a Tatai Vadlúd Sokadalomnak.

Herman Ottó, a Madártani Intézet kezdeményezője, A madarak hasznáról és káráról című mű írója, aki sokat tett a Madarak és Fák napja bevezetéséért, és akit a „madarak barátjának” neveznek, idén 100 éve hunyt el.

Érdemes lesz az idei Tatai Vadlúd Sokadalmon ellátogatni, a Tatai Öreg-tó partján, a tudós tiszteletére emlékévet szervező Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) sátrához.

  • A tóparton állítják fel azt a nagyméretű, szabadtéri kiállítást, amelyen Herman Ottó illusztrációi láthatóak A magyar halászat könyve című, 1887-ben megjelent, kultikus művéből.
  • A NeKI Természetvédelmi Osztályának munkatársai távcsövekkel, teleszkópokkal, kivetítővel érkeznek, hogy a madarakat bárki megfigyelhesse közelről is. A látottakhoz szakmai kommentárt adnak, a kérdésekre is szívesen válaszolnak.
  • Felnőttek, gyerekek, diákok is kipróbálhatják a Herman Ottó Vándortanösvény egyes részeit. Ez a természetről szóló polihisztor játszóház számtalan iskolába és fesztiválra eljutott az Emlékév során.

A több tízezer vadlúd esti behúzása 15.30 és 17.00 között várható.

Természetesen a főszervezők (MME, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) számtalan egyéb programot kínálnak, így lesz még: mesemondás, filmvetítés, madárgyűrűzés, adventi vásár, előadások, kiadványok, élőállatos bemutatók, solymász bemutató, természetvédelmi és környezetvédelmi tanácsadás, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlat, csillagászati program, játszóház.

Szombaton, 15 órakor ünnepi beszédet mond V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Részletes program itt található: http://www.vadludsokadalom.hu/index.php?p=program

Az egész napos esemény ingyenes, akadálymentesített területen, utcai öltözékben is látogatható.

Az esemény egyik fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium.

 

Forrás: NeKI

Cikk megosztása