A megvalósuló program egy komplex TÁMOP-pályázat felnőttképzési programrésze, amelynek megvalósítója a szegedi székhelyű EUROPERSON Kft. akkreditált felnőttképzési intézmény.

A program egy halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés 8 általános iskolai végzettségű munkanélkülijeinek nyújt olyan egymásra épülő, szakmai akkreditált és OKJ-s képzéseket, amelyek felkészítik őket a vidéki önfenntartó háztartások kialakítására, működtetésére. A képzések kiemelt célja megismertetni az őstermelői tevékenységet, a kistermelői élelmiszer-előállítást – és a kézműves feldolgozóüzemek működtetésének feladatait – klasszikusan: a földtől az asztalig önállóan eljuttatni a terméket. A program a célcsoporton keresztül a község lakosait is segíti az önfenntartó gazdálkodás vagy a piacra termelés beindításához. A képzéssel párhuzamosan a programban egy - oktatásra is alkalmas - tankertet és tanüzemet is kialakítottak. Ezek működtetése nemcsak az oktatást támogatja, hanem a későbbi termelő tevékenység folytatását is lehetővé teszi, biztosítva az adott kistérség ellátását friss, egészséges zöldséggel és gyümölccsel.

A képzés részei:

  1. Sorsok motivációs és életvezetési tréning
  2. Környezettudatos kertgazdálkodás akkreditált program
  3. Betanított kerti munkás akkreditált program
  4. Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ-s képzés

A teljes oktatási program időtartama: 1 év

A képzési programok lebonyolításánál az oktatók komoly hangsúlyt helyeztek olyan gyakorlatorientált képzés megvalósítására, amely a mindennapos termelésre és a hagyományos értékesítési lehetőségek megismertetésére készítenek fel. A képzésben résztvevő oktatói csapat aktívan részt vett a tankert és a feldolgozó üzem kialakításában és beüzemelésében.

A célcsoport tagjai a képzésben az akkreditált és az OKJ-s programrészek követelményei mellett elsajátíthatták a hagyományos termelés és feldolgozás már-már elfeledett fogásait, amelyek a mindennapokban a háztartásban is segítik az életüket. Gyakorolhatták egy család évi zöldség- és gyümölcsszükségletének, valamint a piacra termelés tervezését. A vegyszer nélküli termelés és a tartósítóanyagok nélküli tartósítás praktikáit; valamint a termékek előkészítését a piacra és a piaci értékesítés gyakorlatát.

A program 2014. november 25-én fejeződik be, de nem ér véget, hiszen a kiépített tankert és a tartósítóüzem egyrészt oktatóhelyként (termelőiskola) is működhet, másrészt biztosíthatja a helyi és a környező települések lakóinak a zöldség és gyümölcs szükségletét.

A program jó gyakorlat elve mentén példa lehet a hátrányos helyzetű kistelepülések önkormányzatai, civil szervezeteinek és lakosainak és ötletadó az elkövetkező évek fejlesztéseihez.

A programban Wayda Imréné, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet igazgatója szakmai tanácsadóként vesz részt.

Cikk megosztása