A rendezvény célja a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák és szakmák közötti párbeszéd erősítése és az ifjúságügy egységes megközelítésének elősegítése, amelynek fontos eszköze lehet azon szakmák képviselőinek találkozása, amelyek részben vagy teljes egészében az ifjúsági korosztállyal foglalkoznak.

A szervezők úgy gondolják, az ifjúságszakmai térben olyan találkozási alkalmakat kell teremteni, amelyek szolgálhatják egyfelől a szakmai-tudományos munícióbővítést, másfelől az tudományágak közti megközelítés érdekében a szakembereknek egyfajta társas környezetet is biztosítanak.

Hazai és európai ifjúságkutatási adatok szerint a mai fiatalok nemzedéke más, mint a korábbiak. Európában mindenhol megfigyelhető az a trend, hogy a fiatalok később válnak önállóvá, lépnek be a munkaerőpiacra és alapítanak családot. Közéleti érdeklődésük általában alacsony, ugyanakkor fogékonyabbak a szélsőséges eszmékre. A digitális világ térnyerése és egyéb tényezők eredményeként a szabadidős szokásaik is eltérnek a korábbi generációkétól. Ugyanakkor pontosan ez az a korosztály, akikre a gyermekek után a leginkább hatnak a negatív társadalmi folyamatok. A szakemberek és politikusok pedig egyaránt tisztában vannak azzal, hogy a fiataloknak kulcsszerepe van a jövő formálásában.

E gondolatok jegyében a kongresszus teret kíván adni az ifjúságügy, ezen belül például az ifjúságszociológia, a pedagógia-kultúraközvetítés, az ifjúsági szociális munka és az ifjúságpolitika, legújabb innovációinak bemutatására. Emellett hozzáférési lehetőséget kíván biztosítani a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos újdonságok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.

A plenáris üléseken a résztvevők meghallgathatják a szakemberek gondolatait az új, „csendes” generációról, a fiatalok közéletiségéről és apolitikusságáról, szó lesz a Facebook szociálpszichológiájáról, a segítő szakmák és az ifjúságügy kapcsolatáról, valamint a generációváltásról a „táborok ifjúságától” a „fesztiválok ifjúságáig”. Meghallgathatjuk azt is, hogyan látja egy fiatal a szakembereket és szerepüket saját életében.

A kétnapos tanácskozást nagyrészt interaktív szakmai műhelymunkával tölthetik majd a résztvevők. A probléma- és megoldás-, illetve módszertanközpontú műhelymunkákban számos téma kerül terítékre. Ezek között van az erőszakosság, a vesztesek jelensége, a közösség, a jövőkép vagy az önazonosság problémái és megoldásaik, az ifjúság és a bűnözés, a serdülőkor ellentmondásai, a függőségek, a mediatizáció, az életút-karrier-pályaorientáció, a csoportközi segítségnyújtás, a helyi együttműködések, az iskolai közösségiség, az asszertivitás és érdekérvényesítés, az emberi jogi nevelés vagy a kitörés lehetőségei az elszigeteltségből. A témák széles kínálatában való válogatást segíti, hogy minden műhelybeszélgetést duplán szerveznek meg, hogy mindenki két-két csoport munkájában is részt tudjon venni.

A szervezők valamennyi, az ifjúságügy iránt érdeklődőt, de elsősorban az ezt (is) hivatásuknak tekintőket: többek között pedagógusokat, a neveléstudomány képviselőit, szociológusokat, szociális munkásokat, politológusokat, pszichológusokat, ifjúságsegítőket, családsegítő szolgálatoknál és gyermekvédelemben szakmailag érintetteket, civil vezetőket várják. További információk, jelentkezés és részvételi feltételek az esemény weboldalán, a www.ifjusagugy.hu oldalon találhatóak.

A részvételről a kongresszuson pedagógusoknak továbbképzési tanúsítványt, vidékfejlesztési szakembereknek „helyi szereplők felkészítése” képzésben való „modul-igazolást” tudunk kiállítani. A Kongresszus szociális továbbképzésként is minősített.

A konferencia szervezői az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, az Ifjúságszakmai Együttműködési Tanácskozás és a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Közreműködőként, társszervezőként számos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Esélyegyenlőségi Programirodája, a Magyar Szociológiai Társaság Ifjúságszociológiai Szakosztálya, a Magyar Pedagógiai Társaság Szabadidő-pedagógiai Szakosztálya, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, az Új Ifjúsági Szemle, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Ifjúságszakmai Társaság.

Kapcsolat: [email protected]

Cikk megosztása