Ceglédről érkezett termelőnk, Pálinkás Károly kecskesajtot, ordát, körözöttet hoz a Szabadság téri Vidék Mustrára, amelyek között közel harmincféle ízből válogathatunk. A széles választékban igazi különlegességet is találunk, amit a termelő csak „vega-kolbásznak” hív.

„2006-ban kezdetem sajtkészítésbe, amikor több mint harminc év után elküldtek a munkahelyemről. Ekkor döntöttem úgy, hogy nem megyek el más cégnek dolgozni, a magam ura leszek. Állattenyésztőként a kecskét választottam megélhetésnek, és ma a már nyolc év tapasztalata mutatja, hogy az emberek egyre jobban megismerik, szeretik és keresik a kecskesajtot” – mondta a termelő.

Hozzátette: „amikor elkezdtem ezt a munkát, rájöttem, hogy mindenki nagyon olcsón akar kecsketejet venni, és abból drágán sajtot eladni, de a kecskével foglalkozni csak kevesen akarnak, mert az sok munkával jár. Én megfogadtam, hogy csak annyi kecskét fogok tartani, amennyinek fel tudom dolgozni a tejét, ugyanis korábban a tejipari munkahelyem is azért szűnt meg, mert nyomott volt a tej felvásárlási ára. Közel száz kecskénk van, amit rendszeresen fejünk, tejét feldolgozzuk, emellett a munka oroszlánrészét az eladás teszi ki. Én és a feleségem is nyugdíjasok vagyunk, megosztjuk egymás között a sajtkészítéssel és az eladással járó feladatokat.”

Kiemelte: „nagyon sokan készítenek kecskesajtot, de én fordítva működök, mint más termelők. Míg más érleli, én becsomagolom, hogy ne érjen tovább, mert szerintem többen vannak azok, akik a nem túlérett sajtokat szeretik. De a vásárló maga is dönthet úgy, hogy tovább érleli, ekkor nem kell mást tennie csak levenni a csomagolást és kitenni a szabadba.”

Nagy örömünkre a körözöttünk igazán népszerű. Túróból készül, teszünk bele sót, borsot, köménymagot, lilahagymát és fűszerpaprikát. Emellett tejsavóból készített ordánk is kedvelt, amely kiváló tápértékű csemege – fűzte hozzá a termelő.

A kecskesajtok között közel harmincféle ízből válogathatunk: natúr mellett fokhagymás, lilahagymás, medvehagymás, snidlinges, petrezselymes, kapros, római köményes, erős paprikás, chilis, színes borsos, korianderes, szezámmagos, diós, kakukkfüves, zelleres, rozmaringos, oregánós, bazsalikomos – mindez csak a teljesség igénye nélkül. A széles választékban a sajtok között igazi különlegességet is találunk, amit a termelő csak „vega-kolbásznak” hív. Nevéhez híven húsmentes, mégis, aki megkóstolja, úgy érzi, mintha kolbászt enne, ami a köménynek, a fokhagymának és a füstölésnek köszönhető.

A termelő tanácsa szerint termékeit érdemes kirántanunk, salátába kockáznunk, tésztára, sültekre, krémlevesekbe reszelnünk, egy pohár száraz vörös bor vagy gyümölcs mellé nassolnivalóként fogyasztanunk.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása