A Vidékünk Jövője program szorosan illeszkedik a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 célkitűzéseihez, amelynek központi eleme a vidékről történő elvándorlás megállítása, a tanulmányok utáni hazatérésre ösztönző feltételek kialakítása, valamint a képzett fiatalok vidéken maradásának, illetve vidékre költözésének segítése. A program a gazdasági szereplők aktivizálása érdekében életre hívta a Fiatalbarát Díjat, amely Az Év Fiatalbarát Önkormányzatát, illetve Az Év Fiatalbarát Hazai Vállalatát kívánja elismerni. Továbbá két vidéki felsőoktatási intézményben, a Kaposvári, illetve a Debreceni Egyetemen rendeztek a fiatalok számára Workshopot.

A program második rendezvényének 2014. október 9-én a Debreceni Egyetem (DE) adott otthont. Az eseményen a diákok kerekasztal-beszélgetéseken sikeres helyi gazdák és sikeres közéleti személyiségek tanácsait hallgathatták meg, valamint hasznos tippeket kaphattak a vidéki boldogulást illetően. Voltak grafológiai, álláskeresési és életvezetési szemináriumok; a könnyed szórakozásról pedig Orosz György humorista stand up comedy előadásával gondoskodtak a szervezők. Kiállítóként jelen volt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), az Új Nemzedék Plusz, a Munkaügyi Központ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A műhelymunkán tartott sajtótájékoztatón Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozások és önkormányzatok együttműködése jelentősen javíthat a fiatalok elhelyezkedési esélyein, hiszen az önkormányzatok azon dolgoznak, hogy minél több munkahely létesüljön a településeken.

Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem létrehozott egy olyan, végzett diákokból álló közösséget, amely az önkormányzatok munkáját segíti. Közösen dolgoznak azon, hogy a vidéki élet egyre vonzóbb és megbízhatóbb perspektíva legyen a fiataloknak.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Vidékünk Jövője program megvalósulhatott és számos fiatalt segíthet abban, hogy elinduljon egy sikeres, lehetőségekkel teli vidéki élethez vezető úton.

Cikk megosztása