A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság, baktériumölő hatása már rég óta ismert, amit enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítanak. A méz kedvezően hat az izomzatunkra, jót tesz az emésztésünknek, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. De gyógyhatása is csak a jól kezelt méznek van!

A Szabadság téren közel harminc termelő várja minden pénteken augusztus óta az érdeklődőket minőségi termékeikkel. Simon Norbert méhész őstermelő, aki a Zala megyei Gyenesdiásról érkezik a Vidék Mustrára, már gyermekkora óta, közel harminc éve méhészkedéssel foglakozik. „Édesapámtól tanultam a mesterséget, ebben nőttem fel. Közel kétszáz méhcsaláddal foglalkozok, amelyek már hozzánőttek mindennapjaimhoz. Nagyon sok munkát, odafigyelést igényelnek, de közben a természetben lehetek, amibe még kisfiúként beleszerettem. Harminc év nagyon hosszú időnek tűnhet, de ebben a szakmában mindig van mit tanulni, minden év tartogat valami újat. Hozzátette: az idei év is nehéz volt, a sok nyári eső nagyon megnehezítette a munkát.

Akác-, vegyes-, repce-, hárs-, napraforgó méz közül válogathatunk standjánál és megtaláljuk az egyre kedveltebb mézontófű mézet is. Ez a jól ismert történet szerint Micimackó kedvenc csemegéje – hangsúlyozta a termelő. Hozzátette: ez biztosan kellemes enyhén citromos illatának és magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhető. Jó fertőtlenítő, bőrápoló hatású, és azt biztosan kevesen tudják, hogy kiválóan gyógyítja az égett bőrt és a vér koleszterinszintjét is előnyösen befolyásolja.

Naponta egy kiskanál mézet elszopogatva megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert, magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is.

 

Forrás: NAKVI, webbeteg.hu

 

Cikk megosztása