A DUE ősszel is gondolt a helyi kincsekre, így megrendezte Helyi kincs szakszeminárium és workshop elnevezésű rendezvényét. A sajtófesztiválon a látogatók egyik kedvenc helyszíne a Helyi kincs - légy a vendégünk! pályázat kiállítóié volt.

Az egész napos ismeretátadás megnyitóján Szayly József, a DUE alelnöke köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a programot. Trokán Nóra színésznőt rögtönzött közönségtalálkozón faggathatták az ifjú diákmédiások.

Az újságírói munka alapjaival, a műfajokkal Szayly József alelnök interaktív módon, hétköznapi példákat felidézve ismertette meg az ország különböző pontjairól érkezett véleményvezéreket.

Hogyor Veronika, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Magyar Falusi és Zöldturizmus Programirodájának (MFZTPI) referense A helyi kincsek felkutatása témájában tartott előadást és beszélgetett a fiatalokkal. Mintaprojekteken keresztül szemléltette a különböző tájegységek helyi kincseinek felkutatási módjait. Az előadót Szilvácsku Zsolt, a Corvinus Egyetem Tájépítész Karának tanára, egyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Pest megyei vidékfejlesztési referense segítette témához illő, színes, gazdagon illusztrált bemutatójával.

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, a DUE alelnöke Helyi értékek megjelenése a médiában címmel tartott előadást és beszélgetést, amelyen példákkal alátámasztva mutatta be a közönségnek a helyi kulturális értékek megjelenési lehetőségeit.

Az egész napos program végén a tavaszi pályázat két indulója, Hegedűs Flóra és Serfecz Dávid mutatták be településüket és kiállításukat a résztvevőknek. A kiállítók a rendezvény elejétől gazdagon illusztrált szórólapokkal, plakátokkal, házi süteménnyel, szörppel és helyi szeszes italok kiállításával népszerűsítették Nagyrédét és Békést.

Forrás: due.hu

Cikk megosztása