A nyári gyümölcsök ízének üvegbe zárását hamar felismerték őseink. Mézzel vagy cukorral tartósították a terméseket, hogy télen is élvezhessék ízüket. Mára a különleges csemege sok rajongót szerzet magának. Palacsintába, süteménybe töltve vagy pirítós mellé igazán fejedelmi csemege.

De lekvár és lekvár között is óriási különbségeket találunk, ami már ránézésre, a színéből, az állagából és a sűrűsségéből is látható. Ezt a gyümölcstartalom határozza meg, amivel szeretnek spórolni a nagyüzemi gyártók, adalékanyagokkal, cukorral pótolva.  Ha nincs módunk, energiánk és időnk a lekvárfőzésre, ahhoz, hogy érezzük a különbséget, érdemes kilátogatnunk a Vidék Mustrára, ahol jóval egészségesebb, diétásoknak és cukorbetegeknek is kiváló lekvárt találunk!

Különleges családi recept alapján készült lekvárjaival Fekete Zsolt Tarpáról, Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéből érkezik a Szabadság térre. Kistermelőként családjával közel tíz éve foglalkoznak lekvárkészítéssel, amely biominősítést is kapott.  

A család apraja-nagyja, felesége és gyermekeik is aktívan részt vesznek a munkában. „A lekvárfőzés sok fizikai munkát követel. Fát vágunk, őrizzük a tüzet a katlannál, amelyben a fiam is segítségemre van. A gyümölcsmosás, magozás, aprítás már inkább női munka, ezt a feleségem és a lányom végzi. A csomagolásnál pedig megoszlanak a feladatok, az üvegbe töltés a férfiakra marad, a címkézést, díszítést pedig már a nőkre bízzuk” – árulta el Zsolt.

Hozzátette: a lekvárok biominősítésűek, tartósítószert nem tartalmaznak, hagyományosan készülnek, családi receptünk alapján. „Nagyon kevés cukrot adunk hozzá, így az üvegekből a gyümölcs saját íze és ízharmóniája köszönhet vissza. Fanyar, savanyú íz jellemzi őket, de figyelembe vesszük a vásárlóink véleményét is, így az édesebb ízek kedvelői is találnak szájuk ízéhez valót. Szilvalekvárunk diabetikus, hiszen cukor hozzáadása nélkül készül” – mondta a termelő.

Közel nyolc-tíz mázsa szilvából, 60-80 kilogramm vadcseresznyéből készítenek lekvárt és több száz üvegben sorakoznak a csipkebogyóból, somból, az érett bodza terméséből, meggyből, fekete szederből, szamócából és szőlőből főzött nyalánkságok.  A termelő kiemelte: a som ősi magyar gyümölcs a szatmári részen, amit csak kevesen ismernek, pedig nagyon egészséges. Enyhén fanyar, savanykás íze van, amit kedvelnek vadhús mellé és a gyerekek nagyon szeretik palacsintában is. Fekete gyümölcsre jellemzően magas az antioxidáns- és a vastartalma, amely vérképző, így leukémiás betegeknek is ajánlják. 

A lekvárfőzés mellett egy régi szerelemre, a méhészetre is időt szentelnek, amiben szintén kiveszi az egész család a részét. 1995 óta működő százcsaládos bioméhészetük fő terméke az akác- és a repceméz.

A Vidék Mustrán a lekvárok és mézek mellet kézműves termékeikkel is várják a vásárlókat. Beregi keresztszemes hímzéssel készült táskák, ajándékcsomagok szélesítik kínálatuk.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása