A bor különleges helyet foglal el hazánk történetében: nem egy a különféle italok között; hanem egy olyan nemes ital, amelynek előállítása komoly felkészültséget igényel, megélhetést biztosít, emberek, tájak kultúráját közvetíti az egész világon. Mértékletes fogyasztás mellett a bornak nagyon sok jótékony hatása van: értisztító, étvágyhozó, sok vitamint tartalmaz – nemcsak a vörös, hanem a fehér borok is –, és persze garantálja a jókedvet, melengeti a lelket: a legjobb arra, hogy az ember örömét ünnepelje és bánatát mulattassa vele.

A Vidék Mustrára Tokaj-Hegyaljáról, Tállya köves, vulkanikus területéről érkezik a minőségi kézműves termelői bor. A Lőrincz Pincészetet 2009-ben palackozta első borát, a családi szőlőésztet vállalkozássá alakították, és azóta forgalmazzák boraikat, amely nem szerezhető be a nagyáruházukban.

„Családi vállalkozásunknak a kezdetektől fontos, hogy magas minőségű borokat készítsen. Ezért is vettünk igénybe állami és európai uniós támogatásokat, hogy a legmodernebb technológiával szerelhessük fel a pincészetet. Ugyanakkor szeretnénk megőrizni a kézműves igényességet, ezért átlátható kis méretekben gondolkodunk. Fő célunk, hogy kézműves, különleges, egyedi és jó minőségű borokat készítsünk” – mondta el Lőrincz Antalné, a Lőrincz Pincészet ügyvezetője.

Borászunk a fiatal, elismert Majoros László, aki saját tokaji boraival már bizonyította különleges hozzáértését a hegyaljai borokhoz. Ám a bor minősége már a szőlőben eldől, ami függ a termőterület minőségétől, ásványianyag-tartalmától, kőzetektől és attól is, hogy a dűlőn hogyan éri a szőlőtőkéket a nap sugara, az oltvány minőségétől, a metszéstől, tehát szinte mindentől. Egy jó borász ugyan még sokat tud ezen javítani, de a szüret előtt már eldől, hogy milyen lesz a bor. A tállyai déli lejtésű dűlő köves, sziklás talaján a jó minőségű, megbízható tőkék termése garantálja a jó bort” - árulta el az ügyvezető.

Hozzátette: Tallyán a szüret késő október közepén indul, amikor már nagyon magas, 21-23 körüli a termés mustfoka, ebből pedig magas alkoholtartalom lesz. Ez a gerince a bornak. A magas alkohol- és savtartalom miatt – más borokkal ellentétben – nagyon kevés kén hozzáadását igényeli, így biztos, hogy nem fog tőle a fejünk fájni.

Friss és üde illat, selymes, simulékony, gyümölcsös ízvilág uralkodik édes furmintjukban. Déligyümölcsök és a talajból származó ásványos tónusok dominálnak üde, száraz sárgamuskotályukban, zempléni tölgyfahordóban érlelődött száraz furmintjuk pedig egy igazán harmonikus, karakteres, telt ízt ad. Boraikat több borversenyen is elindították. Száraz sárga muskotályuk a tokaji borvidék borversenyén ezüst minősítést kapott.

Standjuknál a falubeli pálinkafőző, Szóráth Judit különleges gyümölcsből, szőlőből: furmintból, sárga muskotályból készült pálinkáit is megvásárolhatjuk, amely kisüsti technológiával készült, majd párlatot pár hétig gönczi fahordóban érlelték, amit aztán a falubeli lányok palackoztak és címkéztek.

A Vidék Mustrán a Lőrincz Pincészet standjánál tehát megtaláljuk mindazt, ami kellemes kísérője lehet a baráti beszélgetéseknek, meghitt vacsoráknak.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása