Az EuroVelo13 nyomvonal Szeged környéki szakaszainak bemutatása és a térség turisztikai adottságainak feltárása volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) szervezett Tiszaszigeten 2014. augusztus 4-én. Az Iron Curtain Trail (ICT) Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal (EuroVelo13) mentén elnevezésű nemzetközi projekt részeként műhelybeszélgetést kezdeményeztek a térségben működő turisztikai szervezetek, helyi döntéshozók, illetve LEADER Helyi Akciócsoportok képviselői számára. A résztvevők elmondhatták gondolataikat, terveiket a térség fenntartható kerékpáros turisztikai fejlesztéseivel kapcsolatban.

A fórum résztvevőit Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere köszöntette. Elmondta, a közel kétezer fős településen nemrég fejeződött be a Szegedtől egészen a szerbiai Törökkanizsáig tartó kerékpárút építése, amelyen Tiszaszigetről kényelmesen és biztonságosan lehet akár a határ túloldalára is biciklizni. A kerékpáros közlekedés fontosságát mutatja, hogy a település Sportegyesületén belül külön Kerékpár Szakosztály tevékenykedik. A település határában található Magyarország legmélyebb pontja, ahol kiállítóhely is található. A közelben van a szabadtéri Délvidéki Határőr Múzeum, amely bemutató jellegén túl kitűnő alkalmat nyújt a csoportos táborozás, airsoft, cserkész próbák lebonyolításához. - ismertette a látnivalókat a település első embere.

A fórumon előadásokat hallhattak a résztvevők a Vasfüggöny nyomvonal (ICT) nemzetközi projektről. Budai Krisztina, a NAKVI Magyar Falusi- és Zöldturizmus Programirodájának vezető szakmai tanácsadója az EuroVelo13 - Vasfüggöny Kerékpárút kijelölésének előzményeiről, a Greenbelt projektről beszélt, amely elsősorban az egykori Vasfüggöny nyomvonalán megőrzött természeti, táji és kulturális örökségek megőrzésére létrejött nemzetközi összefogással valósult meg.

Az EuroVelo13 kerékpárút alapgondolata Michael Cramernek köszönhető, aki az Európai Parlament zöld frakciójának képviselője. Az Európai Kerékpáros Szövetséggel együttműködve több éve dolgozik az Európai Kerékpárút-hálózat megvalósításán, többek között olyan nagyprojekteken keresztül, amelyekben a NAKVI is szerepet vállalt.

A South East Europe Program támogatásával az ICT déli része felzárkózhat a fejlettebb szakaszokhoz, amivel a térségbeli kerékpáros fejlesztések mozgatórugójává válhat. – emelte ki a projekt főbb célkitűzéseit Hogyor Veronika, a NAKVI Magyar Falusi- és Zöldturizmus Programirodájának munkatársa.

A közel 1,4 millió euro összköltségű projektben felmérik a Vasfüggöny kerékpárút csaknem 10400 kilométeres távjának Ausztriától Törökországig tartó szakaszát. Az útvonal lehetőségeinek legteljesebb körű kihasználásáért értékelik a lehetséges nyomvonalváltozatokat, szolgáltatásokat, hirdetési tevékenységeket, az útvonalszakaszok szervezeti és pénzügyi hátterét, amely alapján meghatározzák, milyen fejlesztéseket kell véghezvinni 2020-ig.

A szegedi térséget is érintő kerékpárút szerb határszakaszának tervezett nyomvonalát Víg Tamás turisztikai szakértő ismertette, aki végigjárta és akcióterv formájában le is jegyezte a javaslatait az Újmohácstól Bácsalmáson, Mórahalmon, Szegeden át vezető, Törökkanizsáig húzódó útszakasz kijelölésére. A szakértő elmondta, több tényező mérlegelése alapján tett javaslatot az útvonal kijelölésére, úgymint az utak állapota, a forgalom sűrűsége, vagy az attrakciók és szolgáltatások elérhetősége. Az egész EuroVelo13 útszakasz alkot egy európai márkát, amely vonzza a térségbe érkező – akár külföldi – turistákat. Ezért is fontos, hogy a szolgáltatók készen álljanak a kerékpáros turisták fogadására, a speciális biciklis igények kielégítésével, mint a zárt-fedett kerékpártároló, szervizelési lehetőség, szerszámok, mosási, szárítási lehetőségek és kerékpárkölcsönzés.

Az előadások után a műhelymunka kötetlen szakmai beszélgetéssel folytatódott, ahol a résztvevők sorra vették, milyen lehetőségek rejlenek Mórahalom és Szeged térségében a fenntartható közlekedésre alapozott szelíd turizmust illetően.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása