Augusztus 5-én orgonahangversennyel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Pannonhalmi Főapátság, az ARS SACRA Alapítvány, a SERVITOR Pro Multis Kft. és a Vidékjáró partneri együttműködés a budapesti Kisboldogasszony templomban. Olyan közös célokat ismerhettek meg az érdeklődők, amelyek érthetővé és közelivé teszik a vallást a modern kor embere és azok számára, akik nem templomba járók. Az kezdeményezéssel hozzáférhetővé teszik a vallás üzenetét, amely nélkülözhetetlen a mai világban, Európában és hazánkban.

Az együttműködést Hegyi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte. Hangsúlyozta: Európának vissza kell térnie keresztény gyökereihez, hiszen egy gyökértelen közösségnek nincsen jövője. Hozzátette: ebben hazánk már jó úton jár, példa erre a rendezvényen bemutatkozó összefogás, amely segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy a valódi értékek - legyenek ezek szellemiek vagy tárgyiak - minél szélesebb réteghez jussanak el. Egy ilyen erős, civil alapú egyházi, gazdasági együttműködés megvalósulása mellett az államnak is ott van a helye.

Az összefogásban részt vesz az ARS SACRA Alapítvány, amelynek kiemelt célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást. Feladatának tekinti a kultúra mélyén nyugvó Istenhez fordulás felkutatását és bemutatását, ezáltal párbeszéd indítását. Dragonits Márta, az alapítvány elnöke bemutatta a Nyitott Templomok Napját, majd Veiland László marketing és értékesítési igazgató a Pannonhalmi Főapátság szerteágazó tevékenységét ismertette. Pannonhalmán tudják, hogyan lehet az ezer éves hagyományokat nemcsak megőrizni, hanem a 21. században megélni, ezekből táplálkozni és a mai kor kihívásaira válaszokat adni.

Bángi-Magyar Attila, a Servitor Pro Multis Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta azokat a projekteket, amelyekkel az egyházi szolgálatokat, a civil és egyházi szervek gazdasági világban való eligazodását, érdekérvényesítését segítik.

Dukát Csilla a Zarándokpont létrejöttéről beszélt, ismertette a magyarországi zarándokutakat, amelyek a lelki megújulás fontos színtereivé váltak, miközben lehetőséget adnak arra is, hogy a helyi termelőkkel, termékekkel, falusi szállásadókkal találkozzunk az út során. Hozzátette: minden zarándokútnak megvan a maga üzenete, missziója, karizmája, de hogyha külön utakon járunk is, a cél mégis ugyanaz.

A vallási turizmust, különösen a szakrális műemlékek látogatását, szerzetesrendek turisztikai attrakcióinak népszerűsítését tűzte képzeletbeli zászlajára a Vidékjáró elnevezésű éves országos tematikus rendezvénysorozat, amelyet Csizmadia Gábor, a rendezvény projektmenedzsere ismertetett.

Az együttműködés gondolatának műhelyeként ismerhették meg a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségét (FATOSZ), amely egyfajta kovász szerepet tölt be a kezdeményezésben. Elnöke, Csizmadia László elmondta, hogy hitvallásuk megmutatni hazánk sokszínűséget, hogy a magyarok valóban megismerjék Magyarországot.

Németh Gábor, a Magyar Nemzeti és Vidéki Hálózat (MNVH) munkatársa izgalmas kezdeményezést mutatott be. A Zöldellő Egyház című interjúkötetben nyolc felekezet vezetője osztja meg gondolatait a fenntartható fejlődés jelentőségéről, a „zöld gondolat” egyházon belüli térnyeréséről, valamint teremtett világunk megőrzése érdekében tett lépéseikről.

Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) vidékfejlesztési igazgatója az egyházi szereplők vidékfejlesztésben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet. Kiemelte: az együttműködés megtestesíti az ökoturizmust, a vallási turizmust, a hagyományőrzést, a helyi termékeket és a termelői piacokat, illetve a gasztronómiát. Ezek mindegyike kiadja a magyar vidékfejlesztés céljait, és ha ezeket közösségi alapon műveljük, megértjük, miért érdemes Magyarországon ezt támogatni. Hozzátette, a helyi és helyben előállított termékek, a kulturális kincsek mind-mind fontos mozgatói a belföldi turizmusnak és ennek nagyon fontos szelete az egyházi, vallási turizmus, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. Fontos, hogy ezeket megismerjük és a kincseket együtt fedezzük fel, közösségben, a közös felfedezés élményeként.

A sajtótájékoztatót követően az egyházközösségek vidéki termékeiből kóstolóval egybekötött fogadás várta a résztvevőket. A vendégasztalnál a vidék hagyományos ízeit, lekvárokat, süteményeket, szörpöket, háztáji ételeket kóstolhattak.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása