A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával megvalósuló Euracademy Association 13. Nyári Egyetemének – 2014. július 13. és 21. között, Szombathelyen – a Martineum Felnőttképző Akadémia adott helyett. Az Euracademy Association non-profit szervezetek összefogása révén alakult 2004-ben, Athénban a fenntartható vidékfejlesztés jegyében. Célja a vidékfejlesztés szereplőinek fejlesztése és animálása, valamint minél több eredményes – a vidékfejlesztéshez kapcsolódó – tevékenység megvalósításának támogatása. A szervezetet alapító tagok 2002 óta különböző országaiban – többek közt Szlovéniában, Spanyolországban, Észtországban – évről évre megrendezik a Nyári Egyetemet, amelynek idén Magyarország adott otthont. A 2014. évi Nyári Egyetem központi témája az önkéntesség fenntartható vidékfejlesztésben betöltött szerepe volt. A több mint egy hetes program egy közös köszöntő vacsorával kezdődött, ahol a résztvevő országok ételkülönlegességeit lehetett megkóstolni. A magyarországi résztvevők hungarikumokkal és házi készítésű finomságokkal fogadták vendégeiket.

Az első nap a Nyári Egyetem hivatalos megnyitójával kezdődött. Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar köszöntő beszédében az önkéntesség fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Medgyasszay László, az MNVH elnöke a magyar vidék jelenét és jövőképét mutatta be a résztvevők számára. A bevezető gondolatokat Lados Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója zárta beszédével.

Ezt követően Michael Dower, a Gloucesterchire Egyetem professzora az önkéntesség közösségteremtő szerepéről tartott előadást. A Lengyel Vidék Fórum (Polish Rural Forum) képviseletében a civil szervezetek vidékfejlesztésben szerzett tapasztalatait mutatta be Lengyelország példáján Ursula Budzich Tabor. Az első nap záró előadásaként „Önkéntesség és társadalmi vállalkozás” címen Roger Evans szakértő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Minden előadást követően háromnegyed óra állt a résztvevők rendelkezésére, hogy az elhangzottak témáját és az előadók által felvetett gondolatokat, kérdéseket egy-egy műhelymunkán megvitassák, egyben kapcsolódó hazai jó gyakorlatokat mutassanak be egymásnak.

A második napon a résztvevők megismerhették az INVOLEN Önkéntesség a környezetvédelemért című nemzetközi projektet. Az INVOLEN egy öt országon (Olaszország, Görögország, Franciaország, Magyarország és Szlovénia) átívelő innovatív projekt, amelynek célja a generációkon átívelő tanulás megvalósítása játékos módon, középpontba helyezve környezetvédelmet. A nap végén a jelenlévők kipróbálhattak egy alkalmazást, amelyet a projekt alatt fejlesztettek ki. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználó az általa kiválasztott területet (például túrautat) úgy ismerhessen meg és járhasson be, hogy az útvonalát a program jelöli ki és az adott területről szóló kérdésekre válaszolva mindig a soron következő megálló koordinátáit és kérdését kapja meg. Ezáltal tájékozódhat az adott terület történelméről, sajátosságairól, és egyben egy, a mai technikai elvárásoknak megfelelő túravezetőt is kap.

A harmadik napon a jelenlévők finn, ír, valamint skót példákon keresztül ismerhettek meg jó gyakorlatokat az önkéntesség vidékfejlesztésre gyakorolt hatásairól. Finnországból érkező Christell Astrom az önkéntesek helyi önkormányzatok újraszervezésében játszott szerepét mutatta be előadásában. Ryan Howard (South & East Cork Area Development – SECAD) előadásában a LEADER Helyi Akciócsoportok vidékfejlesztő tevékenységében résztvevő önkéntesek tevékenységéről beszélt. Záró előadóként az Európai Vidéki Közösségek Szövetségéhez (ERCA) tartozó Skót Vidéki Kezdeményezés igazgatója, Vanessa Helhead osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

A rendezvény következő két napján magyarországi vidékfejlesztési jó gyakorlatokat ismerhettek meg a jelenlévők tanulmányutakon keresztül. Látogatást tettek többek közt Nemescsón, Szalafőn Kőszegen, Oszkón, Vasváron, Gersekaráton, Őriszentpéteren és Jákon, ahol helyi lakosok vezették körbe a résztvevőket. Tekintettel arra, hogy a három csoport három különböző utat járt be két nap alatt, a konferencia záró napján mindhárom csoport megoszthatta tapasztalatait a többi csoporttal.

Az Euracademy Association 13. Nyári Egyetemén a NAKVI Vidékfejlesztési Igazgatóságának és az MNVH Állandó Titkárságának munkatársai, a Czinka Panna – Vidékfejlesztő Roma Fiatalok Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa, valamint Rácz Judit, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője is részt vett.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása