Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált. A Szakrális Művészetek Hetét idén is szeptember harmadik hetében, szeptember 20-28. között tartják. Az eseménysorozat sokszínűen szeretné reflektorfénybe állítani az európai kultúra szakrális értékeit, hogy azok reményt és jövőt, az igazi értékeket csillanthassák fel. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, beszélgetéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekprogramokat, filmvetítéseket – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A Szakrális Művészetek Hete a nemzetközi – Párizs, Bécs, Lisszabon, Brüsszel - Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, amelyhez Budapest 2007-ben egyházművészete révén a Kulturális Örökségnapokkal összefogva is kapcsolódott. Az Ars Sacra Fesztiválhoz Budapest legnagyobb múzeumai és számos galéria, valamint kisebb múzeum csatlakozott. Budapest, Győr, Kalocsa, Székesfehérvár, Szombathely, Veszprém, Esztergom egyházművészeti gyűjteményei is csodálatos programokkal gazdagították az eseményt.

A fesztivál első napja - a Kulturális Örökség Napjaival együtt - szeptember 20-án a Nyitott Templomok Napja, amikor a templomok, zsinagógák megnyitják kapuikat, és a közösségek bemutatják templomaik művészeti értékeit, színes kulturális programokkal, helyenként toronymászással várják az érdeklődőket.

 

Forrás: Vidékjáró, ars-sacra.hu

Cikk megosztása