Július 3-án a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az Iron Curtain Trail „Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal (Eurovelo 13) mentén” elnevezésű nemzetközi projekt részeként műhelybeszélgetést szervezett a térségben működő turisztikai szervezetek, helyi döntéshozók, illetve LEADER Helyi Akciócsoportok képviselői számára, ahol a résztvevők elmondhatták gondolataikat, terveiket a térség fenntartható kerékpáros turisztikai fejlesztéseivel kapcsolatban.

A fórum bevezetéseként előadásokat hallhattak a résztvevők az Iron Curtain Trail/Vasfüggöny túraút nemzetközi projektről. Elsőként Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Elmondta, hogy a NAKVI 2013 júliusában kapcsolódott be a projektbe, s az eltelt egy év alatt több fórumot tartottak a szlovén határ térségében, ahol szintén az EuroVelo13 kerékpáros turisztikai fejlesztést népszerűsítették.

A szlovén határtérség mellett a szerb-magyar határszakasz feltérképezése, turisztikai csomagajánlatainak összeállítása is az Intézet feladata, és e munka megismerését szolgálja a fórum is, amelyen várják a helyiek véleményét és javaslatait a jövőbeni fejlesztések megfogalmazásához. – emelte ki Hogyor Veronika, a NAKVI Falusi és Zöldturizmus Programiroda munkatársa.

A szerb-magyar határszakaszra vonatkozó akciótervet, illetve a kialakításra javasolt útvonalat Víg Tamás külső szakértő vázolta fel a résztvevőknek. Kiemelte, a Vasfüggöny túraút tervezett nyomvonala Mohácstól Nagybaracskán, Bácsalmáson, Szabadkán és Szegeden át egészen a szerb Törökkanizsa településig halad. (A tervezett útvonal alább megtekinthető.)

Az előadások után a műhelymunka kötetlen szakmai beszélgetéssel folytatódott, ahol a résztvevők sorra vették, milyen lehetőségek rejlenek a térség fenntartható közlekedésre alapozott szelíd turizmusát illetően.

Az előadások anyaga a cikk alján csatolmányként elérhető.

Cikk megosztása