Nincs két egyforma sajt és nincs két egyforma termelő. Hiszen a sajtkészítés több mint munka, alkotás, kreativitás, amely gondoskodást és odafigyelést igényel. A sajtkészítő fantáziája az egekbe szárnyalhat, így hozza létre az ősi receptek mellett az újabb és újabb ízeket és formákat.

A Nárcisz Birtok sajtjai Debrecen legszélső utcájából érkeznek a Vidék Mustrára. Mircz Nárcisz egyszer csak úgy döntött, sajtkészítő lesz, így a családi ház nappaliját sajtkészítő műhellyé, érlelő helyiséggé alakították át. Sajtjaik ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyhez a sajttejet a hortobágyi pusztán legelő közel 130 kecskéjük és 20 tehenük adnak.

A sajtokat a legjobb tudásuknak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok nélkül, egyszerűen tejből készítik, amelyhez saját ötleteiket adják hozzá.

A Vidék Mustrára minden pénteken választékuk több mint felét elhozzák. Elsősorban érlelt sajtokat, mert ezek nagyon ízesek és viszonylag ritkák. „Az országban nagyon sok sajtkészítő van, de több hónapon át érlelt sajtokat csak kevesen készítünk. Ezek ízvilága igazán különleges. A legkedveltebb sajtunk a hortobágyi nyolcfűszeres és ezen kívül a paprikával, dióval, rókagombával készült sajtjaink is nagyon keresettek. Új kedvenc a csilis gouda, ami egy holland fajtajellegű sajt, de az örök kedvenc a hortobágyi camambert”- mondta Fehér József, akivel a standnál találkozhatunk. Hozzátette: a fűszerezésnek köszönhetően mind-mind külön ízvilágot képvisel, mindegyik egy új sajtot, egy új gasztronómiai élményt ad. Ez a fajta sajtkészítés már-már hungarikum.

Standjuknál nem csak lehet, hanem kötelező is a kóstolás. „Szeretjük, ha tudja a vendég, hogy mit vásárol. A kóstoltatást mindig egy friss sajttal, natúr, lilahagymás vagy fokhagymás-kapros gomolyával kezdjük és haladunk a frissebb, néhány hetes, natúr és bazsalikomos sajtok felé, valamint új a palettán a vörösborban érlelt kecskesajt. Ezután az érlelt sajtok következnek: natúr érlelt tehénsajtot, goudát, kakukkfüves, hortobágyi gyógynövényes, hétfűszeres, rókagombás kecske sajtot kínálunk, és a legvégére maradnak a legerősebb sajtok. Levezetésként bükkfán érlelt parenyicát kóstoltatunk, ami mindenkinek a kedvére való.”

„Ma a szemünk előtt nő fel egy új generáció, hiszen a lágy sajtok helyett a gyerekek is az érlelt sajtokat választják. Visszajáró vendég hozzánk egy kilenc éves kisfiú, aki a zsebpénzét nem csokira, kólára költi, hanem kedvenc sajtját veszi meg belőle” – mesélte Fehér József.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása