A mézeskalácsot a vásárok értékes ajándékaként tartjuk számon. A tükrös szívhez, mint szerelmi ajándékhoz, több hagyomány is kapcsolódik. Nem kellettek szavak, a vásári ajándék jelezte a szerelmet, a tisztaságot, az őszinte érzelmeket. A míves hagyomány sok száz esztendőre nyúlik vissza, ami ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Vidék Mustrára a mézeskalácsok Kalocsáról, egy családi házban kialakított műhelyből érkeznek. Dallos Zsolt és felesége, Arnold Edit már tíz éve kézzel készíti őket, munkabeosztásukban természetesen a férfinak jut a fizikai munka, aki dagasztja, nyújtja, szaggatja a tésztát, de a díszítés a szebbik nemre marad.

„Szüleimmel 1969 óta árultunk cukorkát és mézeskalácsot búcsúkon és vásárokon. A 80-as évek közepén egy mohácsi mézeskalács készítőnél lestem el a különleges mesterség fortélyait. Férjemmel Békéscsabán szereztünk szakmai képesítést, majd egyéni vállalkozásba kezdtünk. Így lett a mézeskalács készítés a szakmánk, hobbink és az életünk.”

A mézeskalács hosszas kísérletezés után ma már saját receptjük alapján készül. „Az igazán jó mézeskalács titkát mindenképpen a jó alapanyag jelenti. A mézet a saját méheink termelik, saját vegyes virágmézünkből készítjük. A fűszerkeverékbe fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, fehérbors, kardamom mag, a puszedlibe még narancs- és citromhéj is kerül, és persze elengedhetetlen eleme egy csipetnyi szeretet, szívvel lélekkel kell csinálni” – árulta el Dallos Zsolt.

Hozzátette: a mézeskalácsokon alkalmazott minták mindamellett, hogy díszítenek jelentéstartalommal is bírnak. Minden nap új ötletekkel és hagyományos motívumokkal próbáljuk életben tartani a míves hagyomány szépségeit. Múzeumokba, könyvtárakban kutatunk, keressük a régi mintákat.

Standjuknál mindenféle formában megtaláljuk a mézeskalácsot. Többek között ló, virág, lepke, gomba, virág, katicabogár, paprika között válogathatunk és persze a piros, tükrös szívet és a huszárt is megtaláljuk. De Vajdahunyad várának makettját is elkészítették már. A feliratos mézeskalácsokon díszelgő jókívánságainkkal, ajánlásokkal kedveskedhetünk szeretteinknek, vegyes és szilvalekvárral töltött mézes puszedli pedig egyaránt a kicsik és nagyok kedvence.

Termékeiket a Hagyományok Háza zsűrizi, és különböző rendezvényeken, fesztiválokon értékesítik. Országszerte részt vesznek népművészeti fesztiválokon, kézműves kirakodó vásárokon, gasztronómiai rendezvényeken, mint ahogy minden héten találkozhatunk velük a Vidék Mustrán!

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása