A Vasfüggöny projekt részeként tartott műhelymunkát a kezdeményezés magyar partnere, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) május 10-én, Csesztregen. A rendezvényre a szlovén-magyar határ mentén működő szervezeteket, döntéshozókat, valamint LEADER Helyi Akciócsoportokat hívtak meg. A NAKVI szerepe a projektben többek között az útvonalszakasz felmérése a Szlovénia és Magyarország közötti határon, a fenntartható közlekedési megoldások elősegítése a térségben és a turisztikai szolgáltatók figyelmének felhívása.

A találkozó első részében a résztvevők a Vasfüggöny Útvonal projekt tartalmáról és állapotáról, valamint ezzel összefüggésben a térségi cselekvési tervekről és az útvonal felméréséről hallgattak előadásokat. A Vasfüggöny Útvonal fő része a szlovén-magyar határon a határ szlovén oldalán vezet. Az útvonal átszeli a Hetés térségét Magyarországon, ahol a biciklisek megcsodálhatják a régió természeti és kulturális örökségét, valamint hagyományait. A műhelymunka az előadások után kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott, ahol a résztvevők válaszokat kerestek arra a kérdésre, hogyan fejleszthető ki a fenntartható közlekedésre alapozott „szelíd” turizmus helyi szinten, valamint hogyan illeszthető ez a szempont a helyi fejlesztési stratégiákba.

A műhelymunka után a résztvevők ellátogattak a Hetési Barátság Park átadóünnepségére, amely a szlovén-magyar határon található Zsitkóc (Žitkovci) és Bödeháza között. A parkot aktív önkéntes munkával alakították ki a helyiek helyi alapanyagokból és kényelmes pihenőállomás a turistáknak is, akik a térségbe látogatnak, valamint egy erdei úton is elérhető, amely Zsitkócról indul és Bödeháza felé vezet.

Számos Vasfüggöny-korabeli tankelhárító akadály is megfigyelhető a helyszínen, a helyi művészek pedig egy jelképes szobrot alkottak, amely egy őshonos madarat ábrázol és amelyet az egykori Vasfüggöny szögesdrótjából formáltak.

 

Forrás: ict13.eu

Cikk megosztása