„Herman Ottó élete mindenki számára példamutató, hiszen nem csak a magyar természeti értékek megőrzésén munkálkodott, de a kultúra számos területén tevékenykedett: írt, rajzolt, festett és mindezt sosem múló szenvedéllyel és lelkesedéssel tette” – emelte ki Biczó Imre László, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) főigazgatója év elején a tudós, újságíró, politikus, az utolsó magyar polihisztor halálának századik évfordulója alkalmából megrendezett Herman Ottó Emlékév eseménysorozat megnyitóján. Az emlékév programjai között szerepelnek vándorkiállítások, tematikus bemutatók, vándor tanösvények, koncertek, koszorúzások és emléktábla avatások is az ország számos pontján, valamint a határon túl is.

A NeKi, mint a Földművelésügyi Minisztérium (FM) háttérintézménye rendhagyó produkcióval emlékezett meg Herman Ottóról június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján Fényfestés a Gellérthegy szikláin címmel. Az emlékév főeseményeként a Gellérthegy egyik száz méter széles és negyven méter magas sziklájára készült művészi animáció, amelynek alkotója a nemzetközi hírű Kiégő Izzók csapata volt.

A vetítés tartalma a nagy tudós életének és munkásságának bemutatása, valamint egy virtuális utazás a sziklákon keresztül azokba a világokba, amelyekkel Herman Ottó foglalkozott: út a rovarok közé, a víz alá és az égbe, a madarakhoz. Az animációban felhasználták Herman Ottó saját illusztrációit is.

Forrás: NeKi

Cikk megosztása