Az egyedi tájértékek közösségi felmérésére és az eredmények zöldutas akciókban történő hasznosítására 2013. októberében mintaprogram indult a Hetésben. A kezdeményezés a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) finanszírozásával, a Zöldutak Módszertani Egyesület, a Vidékfejlesztési Minisztérium Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztálya és a Vasfüggöny út Egyesület közreműködésével valósul meg. A program részeként „képezték a képzőket” 2014. április 26. és 27. között Szécsiszigeten.

Tájértékmustra, kincsvadászat, természetközeli és közösségi tervezés adták az ismeretátadás kereteit, amelynek első napján a helyi információk gyűjtése és feldolgozása mellett a résztvevők megkezdték egy konkrét zöldutas példa kidolgozását is.

A képzésen a környezettudatos vidékfejlesztés értékrendje mentén játékos feladatok segítségével ismertették a zöldutas technikákat. A tréning tematikájában horizontálisan érvényesült a holisztikus szemléletmód. A képzési tananyag elsajátításához a zöldutas témához illeszkedő környezet, illetve a vegetáriánus ételek is megfelelő hátteret szolgáltattak.

A résztvevők csoportmunkán ismerhették meg a zöldutas alapozó technikákat, így többek között tájértékeket mértek fel a Vidékfejlesztési Minisztérium Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály vezetője, Kiss Gábor, valamint kincskeresés és élő könyvtár segítségével derítették fel a helyi értékeket. A résztvevők kisebb csoportokat alkotva előadták a létrehozandó, vagy már létrehozott zöldúttal kapcsolatos elképzeléseiket, terveiket. A küldetések és jövőképek megismerése után kiválasztották, hogy mely zöldút mentén modellezzék a tervezés folyamatát.

A képzésen így megkezdődhetett a Mura-menti Zöldút stratégiai tervezése, eközben pedig különféle helyzetelemzési technikákat ismerhettek meg a résztvevők, illetve helyzetgyakorlatok segítségével mélyítették el megszerzett ismereteiket. A három napos ismeretátadón a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviselői is részt vettek.

Cikk megosztása