2014. május 10-én a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az Iron Curtain Trail „Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal (Eurovelo 13) mentén” elnevezésű nemzetközi projekt részeként műhelybeszélgetést szervezett, amelyre a nyugati határszakasz mentén működő szervezetek, döntéshozók, valamint LEADER Helyi Akciócsoportok képviselői kaptak meghívást.

A beszélgetés bevezetéseként az érdeklődők előadásokat hallhattak a Vasfüggöny projektről. Elsőként Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. (projekt-vezető partner) stratégiai igazgatója mutatta be magát az Iron Curtain Trail projektet, illetve a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét magában foglaló, a Vasfüggöny túraút kialakításáról szóló regionális akciótervet.

A projektben a NAKVI feladata többek között a nyugati határszél szlovén-magyar szakaszának felmérése, a fenntartható közlekedési megoldások ösztönzése és a turisztikai szolgáltatók szemléletformálása, emelte ki előadásában Budai Krisztina, a NAKVI Magyar Falusi és Zöldturizmus Programirodájának vezető szakmai tanácsadója. Elmondta, hamarosan elkészül a szlovén-magyar határszakaszon az útvonal, illetve annak részletes akcióterve, amely tartalmazza az Eurovelo13 kialakításához szükséges rövid-, közép- és hosszútávú fejlesztési javaslatokat.

Az akciótervet, illetve a kialakításra javasolt útvonalat Víg Tamás külső szakértő vázolta fel a résztvevőknek. Kiemelte, a Vasfüggöny túraút tervezett nyomvonala nagyrészt a szlovén oldalon halad, Magyarországon pedig többek között Hetés tájegységet szeli át, ahol a kerékpározók a táj természeti, kulturális örökségeit, hagyományait csodálhatják meg.

Az előadások után a workshop kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, ahol a résztvevők arra keresték a választ, miként lehet helyben a fenntartható közlekedésre alapozott szelíd turizmusra építeni, s e fejlesztési fókuszt a helyi stratégiákba milyen módon lehet beilleszteni.

A projekttel kapcsolatban további információk a vasfuggony.nakvi.hu oldalon érhetőek el.

Cikk megosztása