A konferencia az első rendezvénye lesz annak a sorozatnak, amelyet „Közösségi művelődés” címmel szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztálya, hogy az ágazatok és szektorok szereplőinek figyelmét a közösségekre, a közösségi kezdeményezésekre és nem utolsó sorban a társadalmi beavatkozások eredményeként érzékelhető minőségi változásokra irányítsa. A cél, hogy feltárja és bemutassa a kulturális vidékfejlesztésben, a társadalmi vállalkozásokban rejlő közösségépítő lehetőségeket, továbbá a közösség- és közösségi fejlesztés, mint eszköz és módszer, hogyan járul hozzá jelen társadalmi és gazdasági problémáink megoldásához, hogyan változtatja meg az életminőséget, milyen hatása lehet a közösségfejlesztő folyamatban résztvevők későbbi személyes életére.

A konferenciát Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára nyitja meg. A házigazda intézmény nevében köszöntőt mond Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója.

Előadást tart Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője, Vercseg Ilona, a Közösségfejlesztők Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központ vezetője, Ditzendy Károly Arisztid, a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ igazgatója, Mészáros Zsuzsa és Kovács Edit közösségfejlesztők, Turi Attila építész, a Kós Károly Egyesülés tagja, valamint Ureczky Klára Tünde, a hidasnémeti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

A konferencia második részében a résztvevői együttgondolkodás, tudásmegosztás, az egyéni szükségletekre adott közösségi válaszok, az épített terek közösségformáló szerepe, és az egyéni és közösségi fejlesztések módszerbemutatója mentén szerveznek műhelymunkákat. Ezek felvezető előadásaiból a konferencia résztvevői bepillantást nyerhetnek egy közösségi részvétellel megvalósult városmegújítási és egy borsodi mélyszegénységben élők helyi társadalomfejlesztő programjába is. Nádasd község közösségfejlesztő folyamatának máig tartó hatása mellett a közösségek megújulási képességéről és fenntarthatóságáról, közösségteremtő hagyomány - hagyományteremtő közösségről és sok más izgalmas témáról is szó lesz a műhelyekben.

A konferencia részletes programja ide kattintva tölthető le.

A konferenciára legkésőbb 2014. május 5-ig ide kattintva lehetséges regisztrálni.
 

Forrás: nmi.hu

Cikk megosztása