Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közreműködésében a Vidékfejlesztési Minisztérium elindított egy kérdőíves felmérést, amelyben a mezőgazdasági alapanyag-termelők és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozási nehézségeit szeretnék megismerni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egy új támogatási eszköz bevezetését vizsgálja az új vidékfejlesztési program részeként, amelyet a vissza nem térítendő támogatások mellett, azt kiegészítve vagy akár önállóan lehetne igényelni, és amely a banki finanszírozáshoz nem jutó mezőgazdasági alapanyag-termelők és élelmiszeripari vállalkozások számára nyújtana kiegészítő forrást. Az új támogatási eszköz ún. pénzügyi eszköz, amelyet alapvetően kedvezményes hitelként alakítának ki. Annak érdekében, hogy az új támogatási eszköz megfelelően pótolja a banki finanszírozáshoz nem jutó termelők és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozási igényeit, kérjük az érdekelteket, hogy válaszolják meg a finanszírozási nehézségeket és szükségleteket felmérő kérdőíveket az AKI honlapján:

https://www.aki.gov.hu/kerdoivek/kerdoiv/a:penzugyi_keresleti_mg
https://www.aki.gov.hu/kerdoivek/kerdoiv/a:penzugyi_keresleti_elip

A kérdőívek kitöltésére a következő termelőket/vállalkozásokat kérjük:

  • mezőgazdasági alapanyag-termelők (a gazdaság vezetője nevében), akik jelenleg nem rendelkeznek beruházási hitellel, és az elmúlt 5 évben nem vettek fel:

    • beruházási hitelt,
    • 3 évet meghaladó lejáratú forgóeszköz hitelt (a legfeljebb 3 éves lejáratú és – akár 3 éven túl is - megújított, rulírozó jellegű forgóeszköz hitelek nem tartoznak bele),
    • 2 évet meghaladó futamidejű pénzügyi lízinget vagy
    • 2 évet meghaladó futamidejű bankgaranciát.
  • mikro- vagy kisméretű élelmiszeripari vállalkozások (50 főnél kevesebb foglalkoztatott és az éves nettó árbevétel legfeljebb 10 millió €)

 

Forrás: kormany.hu

Cikk megosztása