A jogelődjeivel együtt idén ősszel húsz éves Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) két éve kapta jelenlegi nevét. Az évforduló alkalmából tavaly hagyományteremtő céllal szervezték meg a NAKVI Pikniket, hogy alkalmat teremtsenek a partnereknek a személyes kapcsolatra az Intézet munkatársaival, mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója az idén április 24-én újra megrendezett eseményen.

Az elmúlt egy évben tovább bővült az Intézet eddig is széles feladatköre, tavaly ősszel kezdte meg működését a hatvan intézményt összefogó Szakképző Iskolai Hálózatkoordinációs Igazgatóság, valamint 2013 óta a hungarikum pályázatokat is a NAKVI-hoz kell benyújtani. Szintén tavaly indult a Czinka Panna – Vidékfejlesztő Roma Fiatalok Ösztöndíjprogram 25 felsőoktatásban résztvevő fiatallal, akik ösztöndíjat és mentorálást biztosít az Intézet, akik lakóhelyük környékén projekteket indítanak és tanulmányokat készítenek. 2013-ban négy pályázatot is elnyert a NAKVI, amelyekkel többek között sajtkészítő és kerti munkás képzést tartottak hátrányos helyzetű térségekben közmunkásoknak, javították az intézményközi információáramlást és határmenti területek kerékpáros turisztikai fejlesztésében vesznek részt.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelte, az Intézetnél az embereket és a közösségeket igyekeznek a középpontba állítani, és sokat tettek ennek érdekében. Ennek jegyében az Intézet tavaly elnyerte a Családbarát munkahely címet, amelyet idén is meg fog pályázni, és számos intézkedés segíti a családosokat többek között kedvezményes üdüléssel, családi sportnappal, iskolakezdési támogatással, valamint az államigazgatásban egyedülálló, rugalmas munkába járást lehetővé tevő törzsidős rendszerrel.

A családosokat nem csak az intézeten belül, hanem azon kívül is támogatja a NAKVI. Tavaly az Echo TV-vel és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) adománygyűjtést kezdeményeztek vidéki nagycsaládosoknak, több mint 1,6 millió forintot összegyűjtve. A NOE-val az egyre szorosabb együttműködést hivatalos formába öntötték a rendezvényen egy együttműködési megállapodás aláírásával. A dokumentumot kézjegyével ellátó Székely Hajnalka, a NOE elnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen sikeres volt az együttműködés, és elmondta, hogy az akcióval a helyi igények szerint sikerült bokortanyákon, nagyon nehéz helyzetben lévő családokat segíteni. A szervezet 14 ezer tagjának többsége vidéki, és sokuk gazdálkodik, ezért fontos, hogy a NAKVI-nál felhalmozódott tudás eljusson hozzájuk, és tudjanak a különböző pályázatokról, a lehetőségekről, hogy hogyan taníttassák a gyerekeiket.

A rendezvényen emellett idén is átadták a tavaly alapított NAKVImázs díjat, amelyet főigazgató és igazgatók szavazatai alapján egy NAKVI-nál dolgozó kolléga és egy külső személy kaphatja, akik öregbítettét az Intézet hírnevét és erősítették szakmaiságát. Az agrár-szakoktatás terén végzett több évtizedes kimagasló szakmai munkájáért Wayda Imréné, nemzetközileg is elismert tevékenységéért pedig az Országos Szaktanácsadási Bizottság elnöke, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Jávor András kapta meg az elismerést.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása